Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Η μητέρα των μαχών


Η «μητέρα των μαχών» για την υπεράσπιση (από πλευράς ΝΔ) ή την κατάληψη (από πλευράς ΠΑΣΟΚ) του τελευταίου... οχυρού πριν την εξουσία, θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, με τις Ευρωεκλογές.

Οι κάλπες του Ιουνίου είναι για τον κ. Κώστα Καραμανλή (προσωπικά και παραταξιακά) η τελευταία «γραμμή άμυνας». Από την έκβαση της μάχης θα κριθεί το μέλλον του ίδιου και του κόμματός του και πλέον όλες οι κινήσεις των επιτελών του επικεντρώνονται στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία της. Προφανής στόχος η νίκη (μάλλον απίθανη με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων), ή μια περιορισμένου εύρους ήττα. Οι κυβερνητικές διαρροές περί μιας «πολιτικά αποδεκτής διαφοράς», μπορεί να συνιστούν «τέχνασμα της κυβέρνησης να μας πείσει προκαταβολικώς ότι νίκησε ενώ θα έχει ηττηθεί στις εκλογές», όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ρέππας, όμως ουδείς αμφισβητεί ότι η διαφορά θα είναι ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.

Αν η διαφορά είναι οριακή, κάτω των 2,5, τότε ο κ. Καραμανλής θα μπορέσει να επικαλεστεί τη «φυσιολογική κάμψη» που έχει μια κυβέρνηση στο μέσο της θητείας της και στην καρδιά μιας πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης και να ζητήσει (μέσω συνεδρίου) την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του για να συνεχίσει «ισχυρός» το κυβερνητικό του έργο και να δώσει την τελική μάχη των εθνικών εκλογών – στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να προκαλέσει με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Αν η ήττα είναι μεγάλη, η σύγκληση συνεδρίου ενέχει πολιτικό ρίσκο. Κι αντί για ηγετική αναβάπτιση του κ. Καραμανλή, επισημοποιηθεί η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του.

Σε μια τέτοια περίπτωση η διενέργεια εθνικών εκλογών θα είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ήδη το ΠΑΣΟΚ από το ίδιο βράδυ των Ευρωεκλογών θα ζητά επιμόνως εκλογές με το επιχείρημα ότι «ο λαός έστειλε το μήνυμα» για κυβερνητική αλλαγή. Κι αν κάποιοι σήμερα υποστηρίζουν ότι το αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» συνιστά πολιτικό καιροσκοπισμό τότε θα συνιστά πολιτική αναγκαιότητα με «λαϊκή σφραγίδα». Υπό αυτή την έννοια, δικαιολογημένα το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει το εθνικό και πολιτικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών, προσδίδοντάς τους χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» κι όχι «απλής καταγραφής δυνάμεων».

Ωστόσο, η τακτική της «κατά μέτωπον» επίθεσης ενέχει πολιτικό ρίσκο. Διότι αν παρόλη την κινητοποίηση δυνάμεων δεν καταγράψει την επιθυμητή νίκη έναντι της «χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης», τότε το πολιτικό πρόβλημα θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως σαφές ότι πολιτική χωρίς ρίσκα δεν γίνεται. Κι αυτό πλέον, μετά από πέντε χρόνια στην ηγεσία του Κινήματος, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου το έχει κατανοήσει πλήρως.

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 31.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Καρέκλα... σκηνοθέτη


Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς πως ο κ. Γιώργος Σουφλιάς απολαμβάνει την ενασχόληση του με τα κοινά, περισσότερο μέσα από την ευρυχωρία μιας υπερκομματικής (σκηνοθετικής) ιδιότητας, παρά από τη στενότητα ενός ρόλου κομματάρχη. Και το ό,τι έχει αναδειχθεί σε «παίκτη-κλειδί» (key player) στις εσωκομματικές ζυμώσεις στη ΝΔ – είτε αυτές αφορούν το παρόν της κυβερνώσας παράταξης, είτε την «επόμενη μέρα»... – προκύπτει ακριβώς εκ της προτίμησης του να παίρνει μέρος στη «σκηνοθεσία» των πολιτικών εξελίξεων και εξ’ αυτής να πρωταγωνιστεί.

Το αν και κατά πόσο θα αναλάβει τη διπλή ιδιότητα του «σκηνοθέτη» και «ηθοποιού» στο... έργο που θα ανέβει το προσεχές διάστημα στη ΝΔ, θα φανεί εν ευ-θέτω χρόνο. Αλλά σε κάθε περίπτωση μια τέτοια αποστολή δεν μπορεί παρά να έχει προσωρινό (μεταβατικό) χαρακτήρα. Με απλούστερα λόγια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κ. Σουφλιά στη θέση του προέδρου της ΝΔ – αν κι εφόσον ο σημερινός πρόεδρος και πρωθυπουργός προτιμήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση. Διότι, απλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι υπέρ του δέοντος ώριμος πολιτικά για να κατανοήσει πως δεν μπορεί να διεκδικήσει σήμερα εκ νέου ένα ρόλο που διεκδίκησε ανεπιτυχώς προ δωδεκαετίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Σουφλιάς θα είναι πρωταγωνιστής. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που ουδέποτε έκρυψε τις φιλοδοξίες της τον θέλει στον πλευρό της, προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις του «καραμανλικού μπλοκ», το οποίο πλέον θα μπορούσε να εμπιστευτεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ως ρυθμιστή μιας ενδεχόμενης «βελούδινης διαδοχής», πολύ δε περισσότερο ως θεματοφύλακα της ενότητας της παράταξης.

Αυτό το νόημα, εξάλλου, είχε η δημοσιοποίηση του πρόσφατου γεύματος που είχαν στο Βυζαντινό. Η υπουργός των Εξωτερικών δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να ακουστεί στο κομματικό ακροατήριο ότι οι σχέσεις της με τον κ. Σουφλιά βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Όχι πως είχαν διαταραχθεί ποτέ – πόσο μάλλον που προ δωδεκαετίας το «μητσοτακικό μπλοκ» είχε στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα Σουφλιά – αλλά μια... υπενθύμιση την κατάλληλη ώρα ήταν απαραίτητη, για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους επίδοξους διαδόχους πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζει το προβάδισμα στην υπουργό των Εξωτερικών.

Όλα αυτά βεβαίως τελούν υπό την αίρεση των προθέσεων του κ. Καραμανλή. Μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αντιδράσει, ούτε στη «παραφιλολογία» περί «κουρασμένου πρωθυπουργού» που προτίθεται να «αποχωρήσει», ούτε πολύ περισσότερο στη μεσημεριανή συνάντηση των δυο υπουργών του. Και όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο είναι πως δεν θα αντιδράσει, αδειάζοντας το «στενότερο συνεργάτη» του, όπως χαρακτήρισε δημοσίως προ ημερών, απ’ τις Βρυξέλλες, τον κ. Σουφλιά.

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 29.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ανόρθωση ηθικού


Γνωστός επιχειρηματίας χρειάζεται κάθε πρωί να διανύσει με το αυτοκίνητο μια μικρή απόσταση πέντε χιλιομέτρων για να πάει από το σπίτι του στο γραφείο. Στο διάστημα αυτό έχει εφεύρει ένα απλό τρόπο για να φτιάχνει τη διάθεσή του: Παραχωρεί την προτεραιότητα σε άλλους οδηγούς αυτοκινήτων για να εισπράξει το γνωστό νεύμα επιδοκιμασίας της πράξεως του. Καθημερινά, μέχρι να φτάσει στο γραφείο έχει εισπράξει τρεις τέσσερις χαιρετισμούς. Αργότερα, στο γραφείο θα ανταλλάξει «καλημέρες» με όλο το προσωπικό κι η μέρα ξεκινά.

Με την οικονομική κρίση ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάθε λόγο να υποστηρίξει με μεγαλύτερη θέρμη την πρακτική του. Τώρα πολύ περισσότερο. Γιατί έχει κατανοήσει πλήρως πως τα πάντα (ή σχεδόν..) είναι θέμα ψυχολογίας! Είτε στην καθημερινότητα του απλού πολίτη, είτε στην οικονομία, είτε στην πολιτική, είτε στις επιχειρήσεις το «καλό κλίμα» είναι εκείνο που δίνει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα...

Κοιτώντας τις φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα σπάνια διακρίνεις κατήφεια. Μπορεί να είναι ελάχιστες εκείνες που δεν χαμογελά, αλλά πάντως ουδέποτε είναι κατσούφης. Και σίγουρα δεν φαίνεται κουρασμένος. Αντιθέτως, αν δεν ήθελε να προκαλέσει, δεν θα είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να επιδείξει εκ νέου τους γυμνασμένου τους κοιλιακούς – πραγματική απόδειξη σφρίγους.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί πως η «καλή διάθεση» και τα «χαμόγελα» του Ομπάμα δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τρικ χωρίς πολιτικό υπόβαθρο. Το αντίθετο συμβαίνει. Αποτελεί κι αυτό ένα μέρος μιας στρατηγικής που υπηρετεί τον πολιτικό στόχο της ανόρθωσης του ηθικού, καταναλωτών (πολιτών), εργαζομένων, επιχειρήσεων, των «αγορών» με την ευρύτητα του όρου. Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη. Ο πεσιμισμός εν μέσω μιας κρίσης είναι ο χειρότερος οδηγός για να την υπερβείς. Κι όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς του Αμερικανού προέδρου, η απαισιοδοξία τροφοδοτεί το φόβο για το μέλλον και τη διαιώνιση της κρίσης, καθιστώντας την ύφεση αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Στους φοβισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς που οχυρώνονται πίσω από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους τραπεζίτες που εμμένουν πεισματικά σε μια αντιαναπτυξιακή ιδεατή δημοσιονομική ευταξία, ο Ομπάμα (συνεπικουρούμενος κι απ’ τον Γκόρντον Μπράουν) στέλνει το μήνυμα. Τόνωση των οικονομιών τώρα, δημοσιονομική εξυγίανση μετά. Πως θα γίνει αυτό; Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί μια ματιά στις γενικές αρχές της συνολικής πρόταση υπό τον τίτλο «Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη διεθνή οικονομική κρίση» που έχει ετοιμάσει και θα καταθέσει στη Σύνοδο του G20, στις 2 Απριλίου, η επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έχει συστήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με επικεφαλής το νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 28.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Πληρώνουμε τα λάθη μας


Πόσες φορές πρέπει να μας το πουν (Κοινοτικοί των Βρυξελλών και λοιποί...) για να το καταλάβουμε; Πως για τα όσα κακά του τόπου τούτου δεν φταίει κανείς άλλος εκτός από μας; Μόλις προχθές με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι Βρυξέλλες αποφάνθηκαν πως η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στη διεθνή κρίση, αλλά στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι γνωστό και σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο, πως εδώ και χρόνια η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια βαθιά τομή. Ένα «σοκ» θα έλεγαν κάποιοι άλλοι. Το έχουν ομολογήσει ουκ ολίγοι. Μεταξύ αυτών, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που δεν έχει πάψει να το λέει χρόνια τώρα. Ο κ. Στέφανος Μάνος επίσης. Ο κ. Κώστας Σημίτης που δεν παραλείπει ποτέ να το τονίζει. Ακόμα κι ο σημερινός πρωθυπουργός που στα χρόνια που κυβερνά τον τόπο έκανε σημαία του τις «μεταρρυθμίσεις». Ακόμα κι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ως εν αναμονή πρωθυπουργός μιλά κι αυτός για «βαθιές τομές».

Αναρωτιέται ευλόγως κανείς γιατί ενώ όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα δεν έκανε τίποτα (ή έκαναν λιγότερα απ’ όσα έπρεπε) για να το λύσουν. Η εξήγηση είναι απλή και συνοψίζεται σε δυο λέξεις: Πολιτικό κόστος.

Ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός με τον κ. Μάνο στη θέση του «τσάρου της οικονομίας», πλήρωσε την προσπάθειά του να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Βρήκε απέναντί του τα συνδικάτα και στο τέλος η κυβέρνησή του έπεσε. Ο κ. Σημίτης έχασε ουσιαστικά την εξουσία, όταν επιχείρησε να ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού και βρέθηκε αντιμέτωπος με τους «δικούς» του συνδικαλιστές. Ο σημερινός πρωθυπουργός μόλις προ ημερών (μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι της χώρας) κατάφερε να ολοκληρώσει την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ικανοποιώντας σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των συνδικαλιστών. Το ίδιο περίπου συνέβη και με τον ΟΤΕ...

Δεν είναι βέβαιο, αν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο ορθός δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία ενός τόπου, πόσο μάλλον που τις μέρες μας η «ελεύθερη, αυτορυθμιζόμενη αγορά», όχι αδίκως, επικρίνεται. Όμως το θέμα είναι η αδυναμία κάθε ηγεσίας να εφαρμόσει την πολιτική της και να κριθεί γιαυτό. Τώρα οι Βρυξέλλες ζητούν περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου και των ελλειμμάτων. Όταν είναι γνωστό πως οι ανελαστικές δαπάνες του κράτους για πληρωμή μισθών και μόνο είναι δυσθεώρητες, μια λύση θα ήταν η διακοπή νέων προσλήψεων. Ποιος θα το πει στους Έλληνες, πολύ περισσότερο θα το κάνει, και θα έχει ελπίδες να εκλεγεί; Κανείς.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 25.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Κουρασμένοι στην κρίση


Κόπωση! Απ’ τον πρωθυπουργό, πλέον, μέχρι τους απλούς πολίτες, η Ελλάδα δίνει την εικόνα μιας κουρασμένης χώρας που καλείται να αντιμετωπίσει με πεσμένη ψυχολογία μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα σημάδια είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

Κουρασμένοι επιχειρηματίες από τους διαρκώς μεταβαλλόμενους κανόνες του παιχνιδιού: Εργασιακές σχέσεις ακαθόριστες. Φορολογικό πλαίσιο αδιευκρίνιστο. Επιχειρηματίες που αντί να επενδύουν ενέργεια σε δημιουργικές ιδέες για τη βελτίωση του προϊόντος ή των υπηρεσιών τους να επιδίδονται σε ένα διαρκές κυνηγητό με εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Να δίνουν καθημερινά τη μάχη με κατά κανόνα διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς που συνειδητά απομυζούν την ιδιωτική πρωτοβουλία για ίδιον όφελος αρχικά και δευτερευόντως για να εξυπηρετήσουν το υπερτροφικό και ανίκανο κράτος που δομήθηκε, επιβλήθηκε και θέριεψε στη λογική των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, να δίνουν τη μάχη με ανταγωνιστές κομματικά «δικτυωμένους» στη ανομία και την ατιμωρησία…

Κουρασμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Να παίζουν καθημερινά το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις εφορίες. Να προσπαθούν να κρύψουν εισοδήματα, να αποφύγουν τις δαγκάνες της εφορίας, να καταπολεμήσουν με ανορθόδοξο τρόπο την αδικία του φορολογικού συστήματος. Κουρασμένοι μισθωτοί. Μειωμένες αποδοχές, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, εργασιακή ανασφάλεια. Ο εύκολος στόχος για εργοδότες και κράτος. Αδύναμοι να ξεφύγουν, υπομένουν περιμένουν, αλλά δεν δημιουργούν. Δεν εμπνέονται. Μαραζώνουν.

Κουρασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μαζεύτηκαν πολλοί στον ίδιο χώρο. Σε αυτή την… πολυκατοικία άλλοι μένουν στα ρετιρέ κι άλλοι στα υπόγεια. Ο «παλιός είναι αλλιώς». Έχει προνόμια κατοχυρωμένα από «αγώνες» παρελθόντων χρόνων και υψηλή σύνταξη διασφαλισμένη. Αλλά είναι κι αυτός κουρασμένος. Ο νέος θέλει να μοιάσει στον παλιό. Εις μάτην όμως. Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Η πίτα μοιράζεται σε περισσότερους το κομμάτι που θα μοιραστεί μικρότερο. Βολεύτηκε σε μια στενόχωρη σιγουριά που καταντά κουραστική…

Κουρασμένοι αγρότες που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να παράγουν και πόσο θα κερδίσουν. Κουρασμένοι μαθητές που σπαταλούν χρόνο κι ενέργεια εδώ κι εκεί αλλά γράμματα δεν μαθαίνουν. Κουρασμένοι φοιτητές που σπουδάζουν, αλλά γνωρίζουν πως δουλειά δε θα βρουν.

Κουρασμένος πρωθυπουργός. Η εκμυστήρευση (υπαρκτή ή ανύπαρκτη) του κ. Κώστα Καραμανλή σε στενούς του συνεργάτες ότι μετά από 12 χρόνια ως πρόεδρος της ΝΔ, «κουράστηκε», αν μη τι άλλο διαμορφώνει κλίμα. Κι αν δεν υπήρχε φωτιά δεν θα υπήρχε και καπνός. Κάπου λοιπόν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, φαίνεται ότι σιγοκαίει η φωτιά της κούρασης σε ένα άνθρωπο που θα μπορούσε, πιθανώς θα ήθελε, να κάνει πιο ευχάριστα πράγματα στη ζωή του, αλλά η μοίρα τον υποχρέωσε να κυβερνήσει την Ελλάδα.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 24.03.2009)
Για προβολή, pdf, κλικ στον τίτλο...

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Χαλαρή ψήφος ή δημοψήφισμα


Οι Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου συμπίπτουν με τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος. Το τριήμερο αργίας προσφέρεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποδράσεις, γεγονός που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα επιτελεία των κομμάτων όταν κάνουν τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Ούτως ή άλλως η ψήφος στις Ευρωεκλογές θεωρείται «χαλαρή», γεγονός που προμηνύει μεγάλη αποχή. Πόσο μάλλον στην περίπτωση που αρκετοί επιλέξουν ένα τουριστικό προορισμό, έναντι της «αγγαρείας» της κάλπης. Θεωρητικά, πάντα, η ΝΔ ευνοείται, καθώς οι δικοί της συντηρητικοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν να μείνουν στις εστίες τους κι αντί μιας παραλίας να επιλέξουν την εκκλησία. Κάπου εκεί θα πάνε και να ψηφίσουν.

Αντιθέτως, θεωρητικά πάντα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που δεν φημίζονται για τη συνέπειά τους, ως προς τις εκκλησιαστικές τους υποχρεώσεις θα προτιμήσουν μια τριήμερη εκδρομή, από την κάλπη. Είναι προφανές πως αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να χάσει τις εκλογές, ή κερδίσει με μικρή διαφορά τη ΝΔ.

Δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία, οι Ευρωεκλογές έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα άλλαζε άρδην το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Η πίεση στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη θα χαλάρωνε, την ίδια στιγμή που η εσωκομματική γκρίνια θα επέστρεφε στο ΠΑΣΟΚ – ίσως και με κίνδυνο να προσλάβει ευρύτερα χαρακτηριστικά που θα μετέβαλλαν τους σημερινούς κομματικούς συσχετισμούς και θα έπλητταν εκ νέου την ηγετική εικόνα του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση περιέγραψε μια εντελώς διαφορετική εικόνα με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να δηλώνουν απρόθυμοι να ψηφίσουν (είτε πάνε για μπάνια, είτε όχι) και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να επιθυμούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές. Αν πράγματι, οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές, τότε η κυβέρνηση και το κόμμα τού κ. Καραμανλή θα αντιμετωπίσουν επιπλέον σοβαρές δυσκολίες για ένα... πολιτικά διαχειρίσιμο εκλογικό αποτέλεσμα.

Διότι αν το ΠΑΣΟΚ επικρατήσει με μεγάλη διαφορά έναντι της ΝΔ, το κλίμα ηττοπάθειας στο κυβερνών κόμμα θα βαρύνει ακόμα περισσότερο, την ίδια στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με «αέρα στα πανιά» του, θα αυξάνει την πίεση για «εδώ και τώρα εκλογές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν τα νέα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν κυρίως τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Συνεπώς, δεν είχε καταγράψει τη δυσαρέσκεια για την σε βάρος τους αδικία. Μια δυσαρέσκεια που πιθανότερο είναι την εκφράσουν στην κάλπη από το να την... πνίξουν σε κάποια ελληνική θάλασσα.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 22.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Αξιόπιστος συνομιλιτής


Στην περίπτωση που τελικώς ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν αποφασίσει τελικά πρόωρες εκλογές, τότε με αφορμή την προεδρική εκλογή, το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί πως θα διαμορφώσει τη στάση του με βάση του συμφέρον του τόπου. Σημαίνει αυτό πως θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές ή θα κινηθεί συναινετικά σε πρόσωπο κοινής αποδοχής; Και τα δυο ενδεχόμενα είναι ανοικτά, κατά τρόπο που να επιτρέπουν πολιτικές ζυμώσεις.

Από τις ζυμώσεις αυτές ο κ. Γιώργος Σουφλιάς δεν θα μπορούσε να λείπει. Όχι γιατί πλέον έχει αναδειχθεί σε Νο 2 της κυβέρνησης και οι προτάσεις του για μια σειρά ζητήματα (κυρίως επί των οικονομικών) υιοθετούνται σχεδόν αυτούσιες απ’ τον πρωθυπουργό. Ούτε κι επειδή τυγχάνει της καθολικής αποδοχής ψηφοφόρων και στελεχών της ΝΔ (η δικαίωση μετά την προ 12ετίας ήττα του από τον κ. Καραμανλή για την αρχηγία του κόμματος). Όσο γιατί με τον α ή β τρόπο, το όνομά του φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος βεβαίως κάνει πως δεν ακούει σε τέτοια σενάρια. Όμως, ποιος μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί σε μερικούς μήνες, ειδικά στην περίπτωση που (όπως όλα δείχνουν) ο κ. Κάρολος Παπούλιας δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Για το λόγο αυτό Λαρισαίος πολιτικός προνοεί και συστηματικά φιλοτεχνεί ένα υπερκομματικό προφίλ. Ουδέποτε ακούστηκε να κατηγορεί τον προκάτοχό του στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη. Ουδέποτε ήρθε αντιμέτωπος με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες που τρέχουν τα «μεγάλα έργα» κι ελέγχουν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε τηλεοπτικά κανάλια. Ουδέποτε επιτέθηκε προσωπικά ή πολιτικά στον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Μάλιστα προ ημερών στη Βουλή εθεάθησαν να συνομιλούν επί μακρόν σε «θερμό κλίμα», ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη ο κ. Σουφλιάς προανήγγειλε ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είναι στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Παπανδρέου στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ο κ. Σουφλιάς έδειξε να υιοθετεί τα περί της «πράσινης ανάπτυξης» που εισηγείται ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ασχέτως αν απέφυγε λεκτικές ταυτίσεις για ευνόητους λόγους.

Ωστόσο, το μήνυμα ελήφθη. Στο πρόσωπο του Σαρακατσάνου πολιτικού, ο κ. Παπανδρέου βρίσκει ένα αξιόπιστο συνομιλητή με τη ΝΔ. Γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμος σε περιόδους πολιτικής ρευστότητας που όλα είναι πιθανά, έως και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού...

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 21.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Στρίβειν δια της... ανεργίας


Στη Βουλή χθες, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης αιφνιδίασε και πάλι. Κάνοντας στροφή 180ο απ’ την πολιτική συναίνεσης έναντι της κυβέρνησης, στήριξε πλήρως την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της απασχόλησης. Ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι πρόκειται για μια καλή πρόταση και εγκάλεσε την κυβέρνηση που την απέρριψε επειδή απλώς προήλθε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαθέτοντας πολιτικό αισθητήριο ο κ. Καρατζαφέρης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η στάση την προηγούμενη εβδομάδα και στη προσπάθεια του να επιβεβαιώνει κάθε στιγμή το φιλολαϊκό του προφίλ πήρε θέση σε ένα μεγάλο θέμα που απειλεί την κοινωνική συνοχή της χώρας. Η ανεργία μοιάζει με σοβαρή ασθένεια που αν πλήξει ένα μέλος μιας οικογένειας διαταράσσει συνολικά την οικογενειακή ισορροπία και ηρεμία. Και δυστυχώς σήμερα, οι περισσότερες ελληνικές οικογένειας έχουν από ένα τουλάχιστον φορέα αυτής της ασθένειας στο σπίτι τους.

Για αυτό και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έρχεται στην κατάλληλη στιγμή και φιλοδοξεί να ανακουφίσει την κατάσταση. Πρόκειται για πρόταση κοστολογημένη, με τη σφραγίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αγγίζει το 1,3 δισ. εκατομμυρίων € κλιμακούμενο σε τέσσερα χρόνια. Κόστος που μπροστά στα 28 δισ. της κρατικής βοήθειας προς τις τράπεζες, φαντάζει μικρό σε σχέση με το κοινωνικό όφελος που προσφέρει.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, «χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες» και να αρνείται κατηγορίες περί «άκρατης παροχολογίας» και για «έλλειψης προτάσεων». Ωστόσο, το ενδιαφέρον της πρότασης δεν είναι τα χρήματα που προβλέπει, αλλά ο τρόπος που θα διοχετευθούν. Στην ουσία της, αποσκοπεί στη δημιουργίας ενός stage στον ιδιωτικό τομέα, σε αντιδιαστολή με τα γνωστά stage του που μάλλον με «εμπόριο ελπίδας» στους νέους μοιάζουν, αφού με μισθούς ντροπής των 400 και 500 ως φιλοδώρημα καλλιεργούν το όνειρα της μονιμότητας στο δημόσιο.

Σύμφωνα με την πρόταση, μεταξύ άλλων επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (100% το πρώτο έτος, 75% το δεύτερο, 50% το τρίτο και 25% το τέταρτο) και επιδοτούνται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με επιδότηση του ανέργου κι όχι του εργοδότη, καλύπτοντας έτσι το έλλειμμα «επαγγελματικής εμπειρίας» του νεοεισερχομένου στην αγορά εργασίας.

Το σημαντικό είναι πως η πρόταση δεν κινείται σε ρουσφετολογική κατεύθυνση εις βάρος του κράτος, αλλά απαντά σε δυο ανάγκες της αγοράς. Πρώτον, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, κι όχι μόνο, και Δεύτερο, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Πως θα μπορούσε να την απορρίψει ο κ. Καρατζαφέρης;

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 20.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Νέο εύρημα;


Παρωχημένο και αναχρονιστικό φαντάζει στις υπό διαμόρφωση νέες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης και Εγγύτερης Ανατολής, το δόγμα «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξης» που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια η ελληνική διπλωματία στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κι ο λόγος είναι απλός. Ούτε οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) βλέπουν θετικά (αν δεν αποκλείουν εντελώς) την προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ούτε κι η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να «μεταρρυθμιστεί» για να μοιάζει (έστω και κατ’ επίφαση) σε ευρωπαϊκή χώρα.

Ωστόσο, η Αθήνα μένει σε αυτή την κατεύθυνση όχι γιατί αγνοεί πως δεν οδηγεί πουθενά, αλλά γιατί απλά δεν έχει ακόμα χαράξει μια άλλη πορεία που θα την οδηγήσει εκεί όπου διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις επεδίωκαν να οδηγούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Σε “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της παραπάνω επιδίωξης, η αναβίωση του γνωστού ευρήματος – της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας – κρίθηκε αναγκαία και απαραίτητη για να συνοδεύσει την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που οικοδομήθηκε σταδιακά μετά την κρίση των Ιμίων και την υπόθεση Οτσαλάν, μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ. Αθήνα και Άγκυρα έπαιξαν συγκυριακά το συγκεκριμένο χαρτί, προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις και να επανατοποθετηθούν στις συνθήκες που διαμορφώνονται εκείνη την εποχή.

Την περίοδο εκείνη πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να εξασφαλίσει “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το λόγο αυτό, αξιοποίησε το “ευρωπαϊκό χαρτί”, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την συγκυρία ανόδου στην εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν και την εσωτερική διαμάχη του με το “βαθύ κράτος”.

Ήταν η περίοδος όπου ο ισλαμιστής ηγέτης αναζητούσε διεθνή ερείσματα για να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή στην Τουρκία. Οικοδομώντας ένα “φιλο-ευρωπαϊκό προφίλ”, που το προώθησε με τη βοήθεια της Αθήνας, ο κ. Ερντογάν συσπείρωσε γύρω του τη νέα τουρκική οικονομική ελίτ που αναζητούσε ευρωπαϊκά περάσματα για τα δικά της συμφέροντα, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής διανόησης που ήθελε διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης.

Κερδίζοντας διαδοχικές μάχες στο εσωτερικό της χώρας του, ο κ. Ερντογάν άλλαξε προσανατολισμό. Προτεραιότητά του τώρα δεν είναι η συμπάθεια της Ευρώπης, αλλά του μουσουλμανικού κόσμου που θα του επιτρέψει να παίξει το χαρτί της περιφερειακής δύναμης που θα γεφυρώσει το χάσμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία κλπ.

Η αλλαγή της στρατηγικής Ερντογάν μοιραία εξαναγκάζει την Αθήνα να επανασχεδιάσει και τη δική της.

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 19.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Αντιφάσεις


Συνιστά αντίφαση μεγάλη των δημοσκοπικών ευρημάτων το γεγονός πως την ίδια ώρα που οι πολίτες φέρονται να δίνουν σαφές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ (σε βαθμό μάλιστα που και η αυτοδυναμία να φαίνεται εφικτή), περισσότεροι απ’ τους μισούς δεν επιθυμούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το ερώτημα που ευλόγως τίθεται είναι πως μια σημαντική μερίδα πολιτών εμφανίζεται αρνητική με την προοπτική να υπάρξει μια ευκαιρία, ώστε η χώρα «να αλλάξει πορεία» όταν αυξάνουν την εμπιστοσύνη τους στον πολιτικό φορέα που υπόσχεται να την επιφέρει.

Ως πιθανή απάντηση προβάλει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αναπτύξει ακόμα δυναμική διακυβέρνησης – κάτι που υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την υπεροχή που διατηρεί ο κ. Κώστας Καραμανλής έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην «καταλληλότητα» ως πρωθυπουργός. Μια πιθανή επίσης εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στις αιτίες που οι πολίτες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αν η αιτία είναι η οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί η χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τότε το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τις διπλές κάλπες τον Ιούνιο. Θα είχε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διερευνηθεί αν το ποσοστό του 55-60% που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών θα διατηρούνταν ή θα μειώνονταν στην περίπτωση που γινόντουσαν βουλευτικές εκλογές χωρίς το παραμικρό κόστος για την οικονομία…

Αντίφαση επίσης μεγάλη συνιστά κι η «καταλληλότητα» του κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού. Διότι σε αυτή τη περίπτωση παρατηρείται το οξύμωρο: Οι πολίτες ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ αλλά θέλουν τον Καραμανλή πρωθυπουργό, ή ψηφίζουν Καραμανλή και θέλουν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Το εύρημα επιβεβαιώνει το επικοινωνιακό δόγμα του Μαξίμου πως για ό,τι συμβαίνει στον τόπο δεν ευθύνεται ο Πρωθυπουργός, αλλά υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή όμως, δεν δικαιολογεί πως το ΠΑΣΟΚ (αποδεδειγμένα «φθαρμένος» και «αναξιόπιστος» στη συνείδηση του κόσμου πολιτικός οργανισμός) υπερτερεί του κατά τα άλλα «έντιμου» και «συμπαθούς» αρχηγού του. Κατ’ επέκταση, πως είναι δυνατό το ΠΑΣΟΚ να ανακάμπτει υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου (έναντι του οποίου το λαϊκό αίτημα ήταν να τα «αλλάξει» όλα και πρώτα απ’ όλα το κόμμα του) κι ο υπαίτιος της αλλαγής, δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να υπολείπεται έναντι του αντιπάλου και οι πολίτες να δυσπιστούν για τη δυνατότητά του να αλλάξει και τη πορεία της χώρας.

Έτσι, λοιπόν οι δημοσκοπήσεις τυγχάνουν διπλής ανάγνωσης κι όποιος γνωρίζει να διαβάζει θα τις αξιοποιήσει προς όφελός, είτε για να βγάλει εγκυρότερα πολιτικά συμπεράσματα, είτε για να ενισχύσει με περισσότερη αξιοπιστία την εκλογική του στρατηγική.

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 18.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Πόλεμος με την ανασφάλεια


«We are in war»! Προ τριών ετών, ακόμα και στην προοδευτική μεγαλούπολη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, στην καρδιά του φιλελευθερισμού το σύνθημα ήταν διακριτό. Σε ταμπέλες καταστημάτων, σε αυτοκόλλητα στα αυτοκίνητα – όπου έφτανε η φαντασία των διαφημιστών…

«We are in war»… Η Αμερική βρισκόταν σε πόλεμο. Με τους «κακούς» του κόσμου τούτου, με την τρομοκρατία, με την «παλαιά Ευρώπη», με τον ίδιο της τον εαυτό. Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί συνέχιζαν ανενόχλητοι να καταναλώνουν, να παίρνουν δάνεια… Μέχρι που ο πραγματικός πόλεμος χτύπησε την πόρτα τους. Είδαν τον… εχθρό κατάματα, αλλά δεν ήταν αυτός που νόμιζαν. Και ήταν μάλλον αργά για να τον αντιμετωπίσουν. Τώρα καλούνται να επουλώσουν τις πληγές…

«We are in war»! Οκτώ χρόνια ο Τζορτζ Μπους κυβέρνησε την ισχυρότερη χώρα, πείθοντας τους αμερικανούς πολίτες ότι βρίσκονται σε πόλεμο. Κι όπως αποδεικνύεται έτσι ήταν, απλά ο πόλεμος γινόταν αλλού… Οκτώ χρόνια η κυβέρνηση Μπους δεν ενέπνευσε τίποτα πέρα απ’ το φόβο. Καλλιέργησε συστηματικά την ανασφάλεια για να δικαιολογήσει αποφάσεις που σε άλλη περίπτωση θα είχαν ξεσηκώσει κύματα διαμαρτυρίας και θα τις κατέπνιγαν. Ο φόβος εξασθενεί την κρίση. Η ανασφάλεια δημιουργεί σύγχυση. Η πρώτη, φυσιολογική αντίδραση, είναι η αναζήτηση προστασίας. «Βοήθεια», αναφωνεί ο φοβισμένος. Από πού; Από ποιόν; Πάντα υπάρχουν οι «πρόθυμοι» να την προσφέρουν. Με το αζημίωτο, όμως. Αλλά ποιος φοβισμένος σκέφτεται το αντίτιμο την ώρα της κρίσης;

«We are in war»! Τώρα και στην Ευρώπη, τώρα και στην Ελλάδα! «Οικονομική κρίση», «θεσμική κρίση», «πολιτική κρίση», «κρίση αξιών», «αύξηση της εγκληματικότητας», «τρομοκρατική απειλή», «διάλυση στο σύστημα Υγείας», «χάος στην Παιδεία», «ανυπαρξία του κράτους», «έλλειψη προστασίας». Ο Έλληνας φοβάται! Ή προσπαθούν να τον πείσουν να φοβηθεί. Με το φόβο της οικονομικής κρίσης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ξεπουλά την επιχείρηση του. Υπό το φόβο της ανεργίας, ο εργαζόμενος αποδέχεται μείωση μισθού κι ωρών εργασίας, χάνει κάθε διάθεσης διεκδίκησης καλύτερων όρων δουλειάς. Με το φόβο της εγκληματικότητας νομιμοποιείται η επιβολή σκληρότερων μέτρων (τι κι αν καταπατούν δημοκρατικά δικαιώματα κι ατομικές ελευθερίες). Με το φόβο να γίνει θύμα ληστείας, ταμπουρώνεται, αυτοδικεί, εξοπλίζεται.

«We are in war»! Αλλά ποιος τελικά κερδίζει. Στο αποκορύφωμα του φόβου που καλλιέργησε στους Αμερικανούς, ο Τζορτζ Μπους κέρδισε τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και πήρε παράταση να κυβερνήσει για άλλα τέσσερα. Στην Ελλάδα, η ΝΔ κέρδισε την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εν μέσω του φόβου που έσπειρε ο πύρινος όλεθρος που κατέκαψε τη μισή χώρα. Ο Τζορτζ Μπους τρίτη ευκαιρία δεν είχε έτσι κι αλλιώς. Ο κ. Καραμανλής…;

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 17.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Δεξαμενή δυσαρέσκειας αφελών χειροκροτητών


Στην πολιτική τα “παράθυρα ευκαιρίας” μένουν ανοικτά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης το γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα. Και στην πολιτική του σταδιοδρομία έχει αποδείξει την ικανότητά του να πηδά μέσα απ' τα ανοικτά παράθυρα και να καταλαμβαίνει πολιτικούς χώρους...

Στην παρούσα συγκυρία το “παράθυρο ευκαιρίας” λέγεται “μετά-Καραμανλή” εποχή. Ο κ. Καρατζαφέρης είναι σάρκα εκ της σαρκός της Δεξιάς (και δεν χάνει ευκαιρία να το επισημαίνει). Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, νοοτροπίες και πολιτικές συμπεριφορές. Σημαίνει όμως κι ότι έχει δικαιώματα στο χώρο, απ' τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια, αργά αλλά σταθερά, διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο. Έτσι, από συνεργάτης του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ακραιφνής “Μητσοτακικός” βγήκε στο αντάρτικο εναντίον του Κώστα Καραμανλή, προκαλώντας τον να τον διαγράψει.

Όμως σε πείσμα της τύχης που έχουν όσοι βγαίνουν απ' το μαντρί, ο κ. Καρατζαφέρης όχι μόνο δεν φαγώθηκε απ' το... λύκο, αλλά έφτιαξε παραπλήσια το δικό του “μαντρί” (κατά την προσφιλή του έκφραση αγόρασε το δικό του διαμέρισμα στην κεντροδεξιά πολυκατοικία). Για να το καταστήσει βιώσιμο, έπεισε για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του με ένα απλό τρόπο. Να μετατραπεί σε ελεγχόμενη δεξαμενή δυσαρέσκειας των (ακρο)δεξιών ψηφοφόρων που δεν πείθονταν απ' το ιδεολόγημα του “μεσαίου χώρου”. Δεξαμενή που σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θα υδροδοτούσε το έτερο, μεγαλύτερο, μαντρί. Όπερ και εγένετο. Πλην όμως με μια διαφορά. Με το αζημίωτο υδροδότηση δεν νοείται.

Έτσι, για το επερχόμενο διάστημα όπου καραμανλική πτέρυγα θα αναζητά τον βασικό εκφραστή, ο κ. Καρατζαφέρης θέτει σοβαρή υποψηφιότητα. Κι ένας σοβαρός υποψήφιος θα πρέπει πάνω απ' όλα να διαθέτει διαπιστευτήρια αντι-μητσοτακισμού. Εκεί λοιπόν που ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί άνετα με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Καρατζαφέρης της επιτίθεται “ακραία” στη Βουλή. Χειροκρότημα κέρδισε απ' τους δικούς του βουλευτές. Πλην όμως πολλοί απ' τα διπλανά έδρανα με τη βία συγκρατήθηκαν για να μην εκδηλωθούν.

Αφελείς χειροκροτητές (είτε όταν εκδηλώνονται, είτε όχι) υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Κι είναι αυτοί που κατά τεκμήριο αγνοούν έναν άλλο βασικό κανόνα της πολιτικής. Ότι τσακώνεσαι με αυτούς που θέλεις μια μέρα να τα βρεις. Κανόνας επιβίωσης και πολιτικής αναρρίχησης για τον Γιώργο Καρατζαφέρη εφαρμόστηκε ήδη μια φορά. Κυοφορείται και δεύτερη περίπτωση εφαρμογής του; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Όμως, σε κάθε περίπτωση το “μαντρί” του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν αγωνίζεται πλέον για την επιβίωση, αλλά και για την επέκταση. Σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο, έτοιμο να λειτουργήσει εκ νέου ως δεξαμενή δυσαρεσκείας.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 16.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Χαμένη ευκαιρία


Ένα περίπου χρόνο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ καμάρωνε τα υψηλά δημοσκοπικά του ποσοστά που άγγιζαν το 17% και το έφερναν σε τροχιά δεύτερου κόμματος, μετά το ΠΑΣΟΚ! Ένα χρόνο μετά φλερτάρει σοβαρά με το ενδεχόμενο της διάσπασης. Η άνοδος και η πτώση του κόμματος της Αριστεράς έχει πολλές και ποικίλες εξηγήσεις.


Μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο εσωστρέφειας που ακολούθησε, δημιουργήθηκε ένα πολιτικό κενό που εν δυνάμει θα μπορούσε να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τη σχετικά άφθαρτη εικόνα του Αλέκου Αλαβάνου και τον αέρα φρεσκάδας που ακολουθούσε τον νεαρό πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατ' αρχήν απέκτησε ακροατήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγόρασε την προσδοκία τους και τα δημοσκοπικά του ποσοστά εκτινάχθηκαν.


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να απορρίπτει αλαζονικά τις επαλειμμένες εκκλήσεις του Γιώργου Παπανδρέου για συνεργασία. Μέσα στη μέθη των υψηλών ποσοστών η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως ήρθε η ώρα για την αναδιάταξη της Κεντροαριστεράς με σημείο αναφοράς το ΣΥΡΙΖΑ. Ο προφανής καιροσκοπισμός με τον οποίο το κόμμα της Αριστεράς προσέγγισε τη συγκεκριμένη προοπτική λειτούργησε ως μπούμερανγκ.


Ήταν το σημείο όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να διατυπώσει ένα υπεύθυνο πολιτικό λόγο, περνώντας από τις παρυφές της “διαμαρτυρίας” στο σαλόνια του “κυβερνητισμού”. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ανώριμη να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Εγκλωβίστηκε στην πολιτική της ατάκας και του εύκολου εντυπωσιασμού. Παράλληλα, χωρίς το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο έδειξε να αποστρέφεται επιδεικτικά ό,τι συνιστά το υπάρχον σύστημα (μέχρι και το χρηματιστήριο...) κι επένδυσε πολιτικά στην κοινωνική αναταραχή (είτε στηρίζοντας καταλήψεις σε σχολεία και Πανεπιστήμια, είτε τις διαμαρτυρίες των νέων μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου).


Ωστόσο, η σημαντικότερη αιτία φαίνεται να είναι η διάψευση των προσδοκιών που αρχικώς καλλιέργησε η νέα ηγεσία. Θα περίμενε κανείς από ένα νέο πολιτικό, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, να διαθέτει ανοικτούς ορίζοντες. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του αγνοήθηκε ότι προέρχεται απ' τα φυτώρια της ΚΝΕ, όπου διδάσκεται η ίντριγκα και ο πολιτικός τσαμπουκάς, ως μέσο αυτοσυντήρησης και επιβολής της άποψης της μειοψηφίας στην πλειοψηφία. Μια πολιτική κουλτούρα φοβική έναντι του διαλόγου και αντιδραστική σε ό,τι απειλεί το στενό πυρήνα μιας ομάδας “πιστών”. Έτσι, λειτούργησε ως πρόεδρος ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να απομονώσει και να επιβληθεί στα στελέχη της “Ανανεωτικής Πτέρυγας”. Κάπως έτσι κόντυνε την προοπτική μιας μεγάλης Αριστεράς στην πραγματικότητα του μικρομάγαζου που θα δώσει για άλλη μια φορά τη μάχη της πολιτικής επιβίωσης.


Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 14.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Αναδείχτηκαν οι διαφορές


Ένας τρόπος για να μην παρεμβάλλονται τα ΜΜΕ ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του τόπου και τους πολίτες, είναι η παρακολούθηση των συζητήσεων στη Βουλή. Τις περισσότερες φορές βέβαια, το θέαμα είναι βαρετό και αποκαρδιωτικό. Άλλες φορές, όμως, μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων πολιτικών συμπερασμάτων.

Ευτυχώς, το τελευταίο διάστημα, σχεδόν κάθε βδομάδα, οι Έλληνες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν το ξίφη τους και να κάνουν αντιπαράθεση επιχειρημάτων από το βήμα της Βουλής. Πρόκειται για θετική εξέλιξη και δίνει την ευκαιρία σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται πραγματικά για το πολιτικό γίγνεσθαι στον τόπο να διαμορφώσουν προσωπική άποψή για τις θέσεις κάθε κόμματος, αλλά το κυριότερο να διαμορφώσουν άποψη για κάθε πολιτικό αρχηγό.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αρνούνται τον κοινοβουλευτικό διάλογο – όχι μόνον επειδή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος στη Δημοκρατία μας – αλλά κυρίως επειδή είναι κι αυτός ένας τρόπος τα κόμματα και οι ηγεσίες τους να συντηρούν ένα ελάχιστο σημείο επαφής και συνεννόησης και να διατυπώνουν με καθαρότητα και διαφάνεια τις πολιτικές τους.

Στο πλαίσιο αυτού του κοινοβουλευτικού διαλόγου διεξήχθη χθες συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την εξωτερική πολιτική. Ήταν μια συζήτηση ουσίας κι όσοι είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν θα μπορούσαν εύκολα να διαπιστώσουν τις μεγάλες διαφορές που το κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και ο κάθε πολιτικός αρχηγός προσεγγίζουν τα ευαίσθητα εθνικά θέματα, που αντιλαμβάνονται την έννοια του εθνικού συμφέροντος.

Ο πρωθυπουργός, παρά τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κατηγόρησε για «ανευθυνότητα», επέμεινε στη γραμμή της συναίνεσης, θέλοντας να δείξει έστω και στα λόγια ότι προσβλέπει στη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας απ’ τη κρίση με τις λιγότερες επιπτώσεις και τη βελτίωση της διεθνούς της εικόνας.

Ο κ. Παπανδρέου απ’ την πλευρά αφού επέκρινε τον κ. Καραμανλή για συγκεκριμένες επιλογές που κατά τη γνώμη του έπληξαν τα συμφέροντα της χώρας, διατύπωσε με σαφήνεια μια άλλη αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνεται την ισχύ και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, θέτοντας πέντε βασικές αρχές που τον διαφοροποιούν την πολιτική του αντίληψη απ’ αυτήν του κ. Καραμανλή.

Ο δε κ. Καρατζαφέρης που προκάλεσε και τη συζήτηση, εκτός από τις γνωστές «πατριωτικές» του απόψεις, αναλώθηε κυρίως σε μια διμέτωπη προσωπική επίθεση εναντίον των προσώπων που – κατά τη γνώμη του – απειλούν τις εξουσίες του κ. Καραμανλή, της κας Μπακογιάννη και του κ. Παπανδρέου, κατά τρόπο που επιβεβαίωσε περίτρανα την απόφασή του να στηρίξει πολιτικά τον κ. Καραμανλή.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 13.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Εντός της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας


Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης βγήκε από τα… δεξιά στον κ. Κώστα Καραμανλή. Το πρωθυπουργικό αίτημα για συναίνεση στις έξι «αυτονόητες» αρχές μπορεί να απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ (εν μέρει) και τα κόμματα της Αριστεράς, πλην όμως έγινε άμεσα αποδεκτό από τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ο κ. Καρατζαφέρης βρήκε περίοπτη θέση στα δελτία ειδήσεων να διαφημίζει τη δημοκρατική του συνείδηση και την πατριωτική του στάση. Παράλληλα, φρόντισε να διαρρεύσει στον Τύπο διαλόγους όπου διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό ότι πλέον διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 161 βουλευτών(!).

Αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. πέτυχε να αυτοπροβάλλεται ως προνομιακός συνομιλητής του ανθρώπου που πριν από μερικά χρόνια τον είχε διαγράψει από τη ΝΔ. Στην Ιπποκράτους τώρα τον χαρακτηρίζουν «δεξιό δεκανίκι» της κυβέρνησης, γεγονός που φαίνεται να απολαμβάνει ο κ. Καρατζαφέρης. Αρκεί να διακρίνει κανείς το μειδίαμα του όταν ερωτάται για ενδεχόμενη κοινή κάθοδο της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. στις προσεχείς εκλογές, κι εκείνος να το αφήνει ανοικτό…

Δεν είναι τυχαίο που η στάση του αιφνιδίασε το Μαξίμου. Προφανώς δεν είχε προβλεφθεί η προβολή που θα ετύγχανε η «ανοικτή στήριξη» του στην κυβέρνηση κι άρον άρον επιστρατεύτηκε το κ. Ευάγγελος Αντώναρος για να δηλώσει ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα παραμένει συμπαγής». Όπως δεν είχε προβλεφθεί ο τρόπος που ο κ. Καρατζαφέρης θα αξιοποιούσε την «πάσα» του πρωθυπουργού για να ενισχύσει το μότο του περί της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. βρήκε έναν ευφυή τρόπο να πολιορκεί τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, χωρίς να προβάλει ως υπονομευτής ή διασπαστής της «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης». Πόσο μάλλον που όταν ανοίγει η βεντάλια της συναίνεσης η ψήφος χαλαρώνει και ο δεξιός ψηφοφόρος έχει έναν επιπλέον λόγο να ψηφίσει χωρίς πολιτικές ενοχές ένα συγγενικό κόμμα. Για να ανακοπούν τυχόν νέες διαρροές προς τα δεξιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε παλαιότερη τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα.

Παρ’ όλα αυτά, το φλερτ του ΛΑ.Ο.Σ. με τη ΝΔ συντηρείται, εξασθενώντας διαρκώς και το ιδεολόγημα του «μεσαίου χώρου» με το οποίο ο κ. Καραμανλής κέρδισε δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που ο τέως πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης βρίσκει το δρόμο της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτώντας και την μετακίνηση μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων που κατά το δοκούν καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι αυτή η κρίσιμη μάζα που επιχείρησε να συγκρατήσει ο κ. Καραμανλής, όταν ανακάλυπτε και διατύπωνε το αίτημα της συναίνεσης για την έξοδο της χώρας απ’ την κρίση.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 12.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Το νήμα της συνέχειας


Η αυριανή συνάντηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Κώστα Σημίτη σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από την «επαναπροσέγγιση» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό και το «λιώσιμο» των πάγων στη σχέση τους. Σηματοδοτεί την επανασυγκόλληση του «παρελθόντος» με το «παρόν» και το «μέλλον» του Κινήματος.

Το νήμα της «συνέχειας» κόπηκε τυπικά το περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ. Παπανδρέου εξαναγκάστηκε να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον κ. Σημίτη. Το ύφος της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για το αν θα έπρεπε η συνθήκη της Λισσαβόνας να τεθεί σε δημοψήφισμα, ήταν απλά το πρόσχημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να δώσει για άλλη μια φορά το στίγμα της αρχηγικής πυγμής του και να διευθετήσει οριστικά το πρόβλημα της εσωκομματικής αμφισβήτησης που ξεκίνησε τυπικά μετά την ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2007, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεκδίκησε την αρχηγία του κόμματος. Υπό αυτή την έννοια, η προσωρινή απομάκρυνση Σημίτη (αν ο κ. Παπανδρέου ήθελε να διαρρήξει με αμετάκλητο τρόπο τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό θα είχε δράσει διαφορετικά…) ήταν εν πολλοίς επιβεβλημένη

Από τότε άλλαξαν πολλά. Ο κ. Παπανδρέου προβάλει πλέον ως αδιαμφισβήτητος αρχηγός και εν αναμονή πρωθυπουργός. Το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ετούτη την ώρα είναι εξίσου σοβαρό με το πρόβλημα που αντιμετώπιζε προ ολίγων μηνών. Αφορά στην «κυβερνησιμότητα» και στο κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να πειστεί μια σημαντική μερίδα «σκεπτόμενων» και «υποψιασμένων» ψηφοφόρων (το κρίσιμο 15% των αναποφάσιστων) δεν αρκεί μόνο ένα «οραματικό» σχέδιο για την «πράσινη ανάπτυξη». Ούτε οι καλές προθέσεις και η εντιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Χρειάζονται τα «διαπιστευτήρια» των «επιτυχιών» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Της ικανότητάς του ως πολιτικός φορέας να ξεπερνά δυσκολίες και να φέρνει συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Τα προηγούμενα χρόνια και για όσο το «άστρο» του κ. Κώστα Καραμανλή έλαμπε, οι πολίτες αδυνατούσαν να αξιολογήσουν το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη. Μέσα μάλιστα από τη συστηματική απαξίωση του από τη ΝΔ και το δόγμα περί «έντιμων και ανέντιμων», οι πολίτες προσκολλούνταν στο «ένοχο παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ. Μετά όμως από πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, μπορούν να συγκρίνουν. Η εικόνα «υπευθυνότητας» και «συνέπειας» του κ. Σημίτη έχει αποκατασταθεί και το έργο του έχει αρχίσει να αποτιμάται θετικά.

Ο κ. Παπανδρέου έχει πλέον όλη την ευχέρεια να συμφιλιώσει το «παρελθόν» με το «παρόν» για να θεμελιώσει το «μέλλον»…

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 11.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Παιδεία... συναίνεσης


Η «αλλαγή φρουράς» της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) – επικράτησαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ και την Ανανεωτική Αριστερά – δεν σηματοδοτεί απλώς την χρεοκοπία μιας αδιέξοδης και αντιπαραγωγικής πολιτικής που ακολούθησε επί μακρόν η προηγούμενη ηγεσία (υποστηριζόμενη από ΚΚΕ και ΣΥΝ) κι συνέβαλε καθοριστικά στην υποβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου. Δημιουργεί προσδοκίες για «αλλαγή σελίδας» στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην ελληνική Παιδεία γενικότερα.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου οι συνθήκες για μια «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» έχουν πλέον ωριμάσει, όπου η πολιτική ηγεσία του τόπου εμφανίζει διάθεση διαλόγου και συνεννόησης, πέραν από κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές ιδεοληψίες. Θεωρητικά, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία που ξεκίνησε (εκ νέου) χθες, θα πραγματοποιηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον. Οι όποιες αντιπαραθέσεις θα εστιαστούν σε θέματα ουσίας και με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης.

Το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να επικρατήσει ηρεμία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι αλλεπάλληλες καταλήψεις και το κλίμα συνεχούς αναταραχής ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον των καθηγητών που προσήλθαν μαζικά για να ψηφίσουν και να αφαιρέσουν τη δυνατότητα μιας συνδικαλιστικής μειοψηφίας να επιβάλλει ένα τόνο άρνησης σε κάθετοί καινούργιο επιχειρούνταν στο χώρο της εκπαίδευσης. Με τη νέα ηγεσία οι πιθανότητες να ανοίξει εκ νέου ο φαύλος κύκλος της στείρας αντιπαράθεσης, μειώνονται.

Παράλληλα, η ενεργός συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον εθνικό διάλογο που προ(σ)κάλεσε ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν προσφέρει «πολιτική νομιμοποίηση» στην αδιαλλαξία και στη λογική του «όχι σε όλα». Το μήνυμα της πολιτικής εκπροσώπου του Κινήματος κας Άννας Διαμαντοπούλου «δεν στεκόμαστε απ’ έξω για να πετάμε πέτρες προς τα μέσα» ήταν σαφές και είχε συγκεκριμένους αποδέκτες.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετέχει και την κυβέρνηση να είναι «έτοιμη και ανοικτή» να ακούσει (από ειδικούς και αρμοδίους) ιδέες και προτάσεις για το μέλλον της ελληνικής Παιδείας, ο εθνικός διάλογος είναι… καταδικασμένος να καταλήξει (αργά ή γρήγορα) σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έτσι, μετά από μια μακρά περίοδο όπου η ελληνική εκπαίδευση ήταν έρμαιο κυβερνητικών αυτοσχεδιασμών και άλλοθι πολιτικών αντιπαραθέσεων, φαίνεται πως ήρθε η ώρα που το «νερό μπαίνει, επιτέλους, στο αυλάκι».

Ουδείς πλέον είναι σε θέση να δυναμιτίσει χωρίς κόστος τη νέα προσπάθεια. Ουδείς μπορεί να κλωτσήσει την ευκαιρία που προβάλλεται. Η ελληνική κοινωνία, η κάθε ελληνική οικογένεια, έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό σχολείο, στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και απαιτεί την αλλαγή της.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 10.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Το "πράσινο" μοντέλο ανάπτυξης


Δεν είναι γνωστό πόσοι Έλληνες πολίτες άκουσαν ή διάβασαν τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την “πράσινη ανάπτυξη”. Το βέβαιο όμως είναι πως η ομιλία του, την περασμένη βδομάδα στο Ζάππειο, δεν ήταν η μοναδική ευκαιρία να το κάνουν. Κι αυτό, διότι ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πλέον στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για “την επόμενη μέρα” κι αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει στον ελληνικό λαό.

Η χρονική συγκυρία που ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να συγκεκριμενοποιήσει το όραμά του για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στην Ελλάδα, σημαίνει κατ' αρχήν ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται, έστω και ατύπως, σε προεκλογική περίοδο κι οι Έλληνες πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την “κατεύθυνση” που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Σημαίνει επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου θέλησε να δώσει απάντηση σε όλους εκείνους που τον κατηγορούν πως ζητά εκλογές για την εξουσία κι όχι γιατί πιστεύει πράγματι πως “η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μια νέα αρχή με μια νέα κυβέρνηση που θα πάει με σχέδιο τη χώρα μπροστά”. Το σημείο αυτό έχει κρίσιμη πολιτική σημασία, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αντιληφθεί πως το να ζητά αορίστως εκλογές σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία δεν τον ευνοεί. Για αυτό μάλιστα το λόγο, στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, έσπευσε να προτείνει στον κ. Καραμανλή να διαβάσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και να τις εφαρμόσει.

Έδωσε έτσι μια νέα διάσταση στην πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή να ζητήσει συναίνεση, υποβάλλοντας έξι “αυτονόητες” αρχές. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να τις αποδεχθεί επισήμως, πλην όμως η σιωπή του μεταφράστηκε ως σιωπηρή συμφωνία. Από κει πέρα όμως ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, βάζοντας το δικό του πλαίσιο διαμόρφωσης συναίνεσης στη βάση της αναπροσαρμογής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Πέραν όμως των πολιτικών κινήτρων του κ. Παπανδρέου, η δημοσιοποίηση του “πράσινου” αναπτυξιακού σχεδίου του ΠΑΣΟΚ, έχει και ουσία και περιεχόμενο που αξίζει της προσοχής. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται, με μεγάλο βαθμό τεκμηρίωσης, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και το κυριότερο, χωρίς να υπονομεύει βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, ο αγροτικός, ο ενεργειακός, ο πολιτιστικός.

Με απλά λόγια σε μια δυσχερή συγκυρία, όπου οι πολίτες ανασφαλείς και σε σύγχυση ακούν ακόμα και από τον πρωθυπουργό της χώρας να περιγράφει ένα ζοφερό και σκοτεινό μέλλον, το σχέδιο Παπανδρέου, καλλιεργεί ελπίδα, προσδοκίες και αισιοδοξία...

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 08.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Πολιτικό πόκερ στο τραπέζι της πολιτικής σταθερότητας


Αναζητείται η ουσία, πίσω από το διττό χρησμό του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Ο πρώτος αφορούσε στα περί συναίνεσης. “Η συναίνεση δεν είναι κομματικό πόκερ. Ούτε μπορεί να αποτελεί άλλοθι πολιτικής υπεκφυγής ή απραξίας. Συναίνεση σημαίνει συνευθύνη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών που θα μας βγάλουν από την κρίση», είπε. Ο δεύτερος αφορούσε στα περί πρόωρων εκλογών. «Μέχρι να γίνουν εκλογές αλλά και μετά τις εκλογές το βασικό ζητούμενο είναι η ισχυρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Εξάλλου τις εκλογές θα τις αποφασίσουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Συμπέρασμα 1: Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' τα “βασικά και αυτονόητα”. Πράγματι η συναίνεση δεν είναι κομματικό πόκερ. Η διαπίστωση του, προφανώς, αφορά όλα τα κόμματα, που με τον α ή το β τρόπο, επιδίωξαν να την αξιοποιήσουν πολιτικά. Επειδή όμως ήταν ο ο πρωθυπουργός που πήρε τη πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση συναίνεσης, η “σύσταση” Δασκαλόπουλου μάλλον εκείνον αφορούσε περισσότερο. Κατά τα άλλα το ερώτημα είναι ποιος και με ποια κριτήρια θα διαμορφώσει και εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που θα βγάλει τη χώρα απ' την κρίση. Προφανώς, για να το ζητά ο κ. Δασκαλόπουλος έχει διαγνώσει πως σχέδιο μάλλον δεν υπάρχει αυτή την ώρα. Άρα κι εδώ η αιχμή αφορά περισσότερο τον πρωθυπουργό που κυβερνά. Θέτοντας το θέμα της συνευθύνης απευθύνεται δευτερευόντως και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη όμως εκείνος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Τα περί “πράσινης ανάπτυξης” εξειδικεύτηκαν και πλέον όσοι ενδιαφερόμενοι καλούνται να τοποθετηθούν. Είναι μια αρχή...

Συμπέρασμα 2: Ο κ. Δασκαλόπουλος δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' τα “βασικά και αυτονόητα”. Είτε τώρα, είτε μετά τις εκλογές “ζητούμενο” και μάλιστα “βασικό” είναι ισχυρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πράγματι, αλλά για να είναι “ζητούμενο” τώρα και μετά, προφανώς δεν είναι δεδομένο... Έτερη αιχμή προς τον κυβέρνηση. Από κει πέρα, πως συγκροτείται μια τέτοιου είδους διακυβέρνηση; Συγκροτείται με αυτοδυναμία ενός εκ των δυο μεγάλων κομμάτων; Συγκροτείται με κυβερνητικό συνασπισμό των δυο μεγάλων κομμάτων; Προσωπική άποψη, προφανώς, έχει, ο κ. Δασκαλόπουλος, πλην όμως προτίμησε να την κρατήσει για τον εαυτό του. Τουλάχιστον επί του παρόντος. Ό,τι όμως και να πιστεύει, είναι μάλλον περισσότερο από εμφανές και κατανοητό ότι η άρχουσα τάξη – την οποία εκπροσωπεί – ο κ. Δασκαλόπουλος θέλει πάνω απ' όλα πολιτική σταθερότητα, την οποία κλονίζει η διεθνής κρίση και η ακατάσχετη εκλογολογία. Χωρίς αυτή την αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 07.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ούτε στα "βασικά και αυτονόητα"...


Διευκρινίστηκε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν ζητά συναίνεση στα «βασικά και αυτονόητα». Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο, ο κ. Κώστας Καραμανλής παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς έξι βασικές αρχές – παραδοχές.

Στην πρώτη, σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης απαιτεί την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ. Στη δεύτερη ότι το δημόσιο χρέος ως «διαχρονικό πρόβλημα» καταπολεμείται αποτελεσματικά με συντονισμένες δράσεις. Στην τρίτη ότι η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων αποτελεί κύρια προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται μείωση δημοσίων δαπανών, περιορισμός σπατάλης και όχι νέα φορολόγηση. Στην τέταρτη, ότι χρέος και ελλείμματα «ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη». Στην πέμπτη ότι κρίσιμοι τομείς όπως ο τουρισμός χρειάζονται «ειδικές αναπτυξιακές δράσεις» και στην έκτη ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην ενθαρρύνουν τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

Από τις βασικές αρχές στο συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου απ’ την κρίση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πλην όμως ακόμα κι ως βασικές αρχές οι σκέψεις του πρωθυπουργού δείχνουν να απέχουν απ’ αυτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να συμφωνήσει στην τήρηση των κανόνων της ΕΕ, σε μια στιγμή που στην Ευρώπη συζητείται εντόνως η αποτυχία του κανονιστικού πλαισίου που έθεσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Παπανδρέου διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία ότι χρειάζεται μια άλλη, αναπτυξιακή, επιθετική, οικονομική πολιτική για να ξεπεραστεί η κρίση κι όχι «αμυντικές πολιτικές» που παραπέμπουν σε «νέα λιτότητα» για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων. Πρόκειται για τεράστια διαφορά φιλοσοφίας και πολιτικής αντίληψης.

Φυσικά, ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει και στην κατάργηση του θεσμικού του ρόλου. Να πάψει δηλαδή τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή του να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, υπό το φόβο να μην κατηγορηθεί ότι «ενθαρρύνει» υπερβολικές διεκδικήσεις. Πόσο μάλλον που τόσο στην περίπτωση των εκπαιδευτικών – φοιτητών, όσο και στην περίπτωση των αγροτών, έδειξε απροθυμία να συμφωνήσει ως προς τον τρόπο διεκδίκησης (καταλήψεις – μπλόκα).

Με αφορμή το αίτημα του κ. Καραμανλή περί συναίνεσης αποδείχθηκε ότι τελικώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα εξουσίας και κάθε άλλο παρά τα «ίδια» είναι. Το μόνο που μένει να αποδειχθεί στην… κάλπη, πλέον, είναι αν η εμμονή του κ. Παπανδρέου σε «άλλο δρόμο» ή «άλλη πολιτική» αποτελεί «ανευθυνότητα», όπως εμμέσως τον κατηγορεί ο πρωθυπουργός.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 06.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Χωρίς τακτικισμούς


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αποτελούν επίφαση διακομματικής συνεννόησης. Αντιθέτως είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως γίνονται για την πρόκληση εντυπώσεων για μικροκομματικό όφελος.

Ο κ. Καραμανλής που προκάλεσε τις συναντήσεις επενδύει στη «στείρα άρνηση» της αντιπολίτευσης για να ενισχύσει το επιχείρημα του περί «σοβαρότητας και υπευθυνότητας». Θεωρεί πως το αίτημα της συναίνεσης ενισχύει την κυβερνητική επιχειρηματολογία και συσπειρώνει το κομματική βάση. Πιστεύει πως από την κίνηση αυτή θα βγει σε κάθε περίπτωση κερδισμένος. Όποιος αρνηθεί να «συναινέσει» θα είναι «ανεύθυνος». Όποιος κινηθεί στη γραμμή της συναίνεσης μοιραία θα πριμοδοτήσει την ορθότητα της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας.

Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του δεν μπόρεσε να απορρίψει την πρόσκληση του κ. Καραμανλή. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν έχει αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες και θα ήταν πολιτικά ανακόλουθος αν τώρα αρνούνται να συμμετάσχει στον κύκλο των συναντήσεων. Πολιτικά ανακόλουθος θα ήταν επίσης αν κινούνταν στη γραμμή της συναίνεσης όταν επί τρεις μήνες ζητά πεισματικά εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, ορθώς, σημειώνει «καμία ανοχή, καμία συνενοχή», ορθώς και προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή (για αύριο στην ώρα του Πρωθυπουργού) για την οικονομία.

Ωστόσο, είναι σαφές πως ετούτη την ώρα οι τακτικοί ή τακτικισμοί των «μονομάχων» ελάχιστη σημασία έχουν για μια κοινωνία που βρίσκεται σε σύγχυση και βιώνει την ανασφάλεια της επόμενης μέρας. Σημασία έχει η αναζήτηση και εξεύρεση λύσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Σαφές είναι επίσης ότι ετούτη την ώρα ουδείς (στον κόσμο, πόσο μάλλον στην Ελλάδα...) έχει τη «μαγική λύση». Διαπιστώνεται καθημερινά στο πλαίσιο της ΕΕ. Μήνες τώρα, οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται και ξανασυναντιούνται, συζητούν και ξανασυζητούν, αλλά λύση δεν βρίσκουν. Αντιθέτως, κάθε φορά δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα με τις διαφωνίες τους και τις αδυναμίες τους.

Λύση δεν διαθέτει βεβαίως ούτε η κυβέρνηση, η οποία συντάσσει και ανασυντάσσει προγράμματα τα οποία απορρίπτουν οι Βρυξέλλες, νέες προτάσεις και ιδέες πετάγονται στον αέρα και μαζεύονται μετά, με αποτέλεσμα ο κορυφαίος εκ των υπουργών, ο κ. Σουφλιάς, να φτάνει στο σημείο να πει στην Κυβερνητική Επιτροπή πως «θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όσο σκληρή κι αν είναι». Εν προκειμένω δύο τινά συμβαίνουν. Είτε η αλήθεια ανακαλύφθηκε εσχάτως, είτε ήταν γνωστή, αλλά κρατούνταν μυστική.

Όπως, προφανώς, μυστικό κρατείται και το περιεχόμενο της «συναίνεσης» που ζητά τελευταία ο πρωθυπουργός, αρκεί κάποια στιγμή (ευκαιρία είναι σήμερα) να το αποκαλύψει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 05.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ευρωπαϊκά διλήμματα


Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έζησε για άλλη μια φορά από κοντά, το επώδυνο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της ΕΕ: Να εφαρμόσουν μια επιθετική οικονομική πολιτική που θα συμφωνεί με την ανάγκη διοχέτευσης χρήματος στους καταναλωτές και την αγορά ευρύτερα, ή να ακολουθήσουν μια αμυντική πολιτική που θα συμφωνεί με την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έζησε ουσιαστικά το δίλημμα που για άλλη μια φορά έχει διχάσει την ΕΕ των «27», δημιουργώντας δυο ισχυρά μπλοκ. Των χωρών που ζητούν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας (Γαλλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Σλοβακία, Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) και των χωρών (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία κ.οκ.) που με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των γραφειοκρατών της Κομισιόν επιμένουν στο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που η Ευρώπη διχάζεται για θέμα οικονομικής πολιτικής. Υποτίθεται ότι το θέμα λύθηκε δεκατρία χρόνια νωρίτερα όταν δημιουργήθηκε το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο το οποίο – μεταξύ άλλων – ήταν προετοιμασμένο να αντέξει σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Κι είναι το κανονιστικό πλαίσιο αυτό που δίνει υπόσταση σε μια ΕΕ με το γνωστό πολιτικό της έλλειμμα. Υπάρχει λοιπόν η άποψη – ίσως κι ο κίνδυνος – πως σε περίπτωση αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας θα αμφισβητηθεί η ίδια η ΕΕ.

Μοιραία, με αφορμή τη διεθνή οικονομική κρίση, η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα νέο – σοβαρότερο – δίλημμα. Θα παραμείνει μια οικονομική Ένωση – με τη χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου που απαιτεί εκ των πραγμάτων η συγκυρία – ή θα αναζητήσει μια εκ βάθρων οικονομική και πολιτική αναπροσαρμογή. Το συγκεκριμένο δίλημμα αντιμετωπίζουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες που αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθούν σε μια μεγάλη – ιστορική – πρόκληση.

Μοιραία επίσης, τίθεται το ερώτημα αν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες διαθέτουν το πολιτικό βάρος και ανάστημα να αντιμετωπίσουν την «πρόκληση των καιρών». Κι υπό αυτή την έννοια, οι Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου παρέχουν στους ευρωπαϊκούς λαούς μια μοναδική ευκαιρία να στείλουν το δικό τους σαφές και ηχηρό μήνυμα. Να αξιολογήσουν και αποτιμήσουν τα προ δεκατριών χρόνων «συμφωνηθέντα» και να προκαλέσουν ή αποτρέψουν τη μεταβολή τους.

Το ερώτημα σε αυτή τη συγκυρία είναι αν οι Έλληνες πολίτες και κατ’ επέκταση οι πολιτικές τους ηγεσίες είναι σε θέση να συμμετάσχουν και να συμβάλουν στον παραπάνω προβληματισμό. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα κι ο τρόπος που διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος, δεν προσφέρονται για αισιόδοξες προβλέψεις. Η ελληνική κοινωνία παραμένει προσηλωμένη και περιχαρακωμένη στα «του οίκου» της...

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 04.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Σε αναζήτηση της χρυσής εξίσωσης


Την είδαν ή μπορεί να τη δουν ως μήνυμα στο κινητό. Την άκουσαν ή μπορεί να την ακούσουν… Με τη σκέψη και μόνο, η λέξη «απολύεστε» προκαλεί φόβο. Με την ανάγνωση ή το άκουσμα της επέρχεται ο πανικός κι η σύγχυση. Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο βίωσαν ανάλογα συναισθήματα τη χρονιά που πέρασε; Απροσδιόριστο. Πόσοι ακόμα θα τα βιώσουν τη χρονιά που έρχεται; Άγνωστο.

Στην εξέλιξη μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης η ανεργία είναι η χειρότερη επίπτωση – το μεγαλύτερο κακό. Κι από τη στιγμή που η εργασία είναι δικαίωμα κι όχι υποχρέωση (όπως εσφαλμένα ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν) το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της. Για τις, ανά τον κόσμο, πολιτικές ηγεσίες, η προστασία των θέσεων εργασίας είναι το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς που έρχεται. Για τους εργαζομένους, η διατήρηση των κοινωνικών κατακτήσεων, ο μεγάλος στόχος. Η αναζήτηση της «χρυσής εξίσωσης» - που θα συμφιλιώσει την έννοια της παγκοσμιοποίησης με το ρόλο του κράτους, την «παρεξηγημένη» ελευθερία των αγορών με την αδήριτη, πλέον, ανάγκη κρατικού παρεμβατισμού, την αλλαγή εντέλει του ιδεολογικού και επιστημονικού πλαισίου άσκησης οικονομικής πολιτικής – βρίσκεται ήδη στον πυρήνα του παγκόσμιου προβληματισμού.

Πρόκειται για μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων επηρεάζει, αν όχι μεταβάλει, την υφή και το περιεχόμενο των διεθνών σχέσεων. Η αναζήτηση θεσμοποίησης νέων σχημάτων συνεργασίας (διεύρυνση του G8, BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), IBSA (Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική)) ή/και μεταρρύθμιση-αναδιαμόρφωση υπαρχόντων που υπηρέτησαν το προηγούμενο σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα (Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ), η επαναπροσέγγιση Δύσης – Ρωσίας, η παραμονή της Κίνας και της Ινδίας στη θεσμική δομή του παγκόσμιου συστήματος, καθίστανται ανάγκη επιτακτική.

Παράλληλα, ο περιορισμός των βίαιων συγκρούσεων καθίσταται σχεδόν μονόδρομος. Συνειδητοποιείται πλέον, ότι ο εχθρός βρίσκεται αλλού. Στις κοινωνικές ανισότητες που παράγει η επιθετικότητα του κεφαλαίου και των «golden boys», στη διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών και την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στόχος των νέων σχημάτων συνεργασίας θα είναι αναγκαστικά η διαχείριση των παραπάνω προκλήσεων. Η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας που ανατέλλει. Μόλις μια εβδομάδα μετά την εντυπωσιακή του ορκωμοσία, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έμεινε στις εντυπώσεις. Χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Έδωσε εντολή για κλείσιμο του Γκουαντάναμο και τώρα θέτει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του την προστασία του περιβάλλοντος, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ορίζοντας διαπραγματευτή για το Πρωτόκολλο του Κιότου.

Η «πράσινη στροφή» του νέου Πλανητάρχη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή. Σηματοδοτεί τη συνειδητοποίηση ύπαρξης του νέου εχθρού που απειλεί την ασφάλεια και την ευημερία του Δυτικού Κόσμου. Ποιος, αλήθεια, μπορεί να τα βάλει με τη Φύση; Ποιος μπορεί να τα βάλει με τον ίδιο το Θεό; Το ερώτημα αμείλικτο κάθε φορά που ο άνθρωπος και οι πλέον οργανωμένες κοινωνίες στέκονται με δέος μπροστά στην οργή της Φύσης.

Ο νέος πρόεδρος έθεσε το θέμα στην πραγματική του διάσταση: «Η εξάρτησή μας από το εισαγόμενο πετρέλαιο και η κλιματική αλλαγή συνιστούν απειλές για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Η Αμερική δεν θα γίνει όμηρος των μειούμενων ενεργειακών πόρων, εχθρικών καθεστώτων και ενός θερμαινόμενου πλανήτη». Κι αφού διέγνωσε την απειλή, έθεσε το στόχο για την αντιμετώπισή της: «Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια νέα ενεργειακή οικονομία, η οποία θα δημιουργήσει εκατομμύρια δουλειές». Με ένα σπάρο, δυο τρυγόνια! Σε μια χώρα που πλήττεται εξίσου από καταστροφικούς τυφώνες και μεγάλη οικονομική κρίση, η «ενεργειακή οικονομία» του Μπαράκ Ομπάμα έρχεται ως μάννα εξ ουρανού, να ταΐσει με προσδοκίες (για την ώρα τουλάχιστον) ένα λαό γεμάτο ανασφάλειες και σε πλήρη σύγχυση. Και καλύτερο περιβάλλον με λιγότερους τυφώνες και νέες δουλειές με διασφαλισμένες οικονομικές απολαβές!

Όλοι ωστόσο αναρωτιούνται αν η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της αμερικανικής παντοκρατορίας, ή αν θα είναι το εφαλτήριο για την επαναβεβαίωση της αμερικανικής ισχύος. Η στιγμή είναι καθοριστική. Μετά από μια οκταετία καταστροφικής πολιτικής από τον Τζορτζ Μπους, η μοναδική υπερδύναμη δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές της, την ηθική και πολιτική της αξιοπιστία. Η εκλογή Ομπάμα καλλιέργησε προσδοκίες ανάκαμψης σε όλα τα επίπεδα. Υπό αυτή την έννοια το βάρος των ευθυνών του είναι μεγάλο. Αν ανταποκριθεί οι ΗΠΑ θα αναβαπτιστούν. Αν όχι η πτώση άλλης μιας μεγάλης δύναμης θα επιβεβαιώσει την ιστορική νομοτέλεια.

Πέραν όμως των όποιων προβλέψεων, η σημερινή πραγματικότητα θέλει τις ΗΠΑ ως σημείο αναφοράς του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν η υφιστάμενη δομή του κλονισθεί περαιτέρω, αν οι αγορές νεκρώσουν και η λειτουργία του καταρρεύσει, η ριζική ανακατασκευή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος θα επέλθει αναγκαστικά και θα πραγματοποιηθεί βιαίως. Ήδη το εφιαλτικό σενάριο της «αποπαγκοσμιοποίησης» έθιξε μια μέρα νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, απευθύνοντας έκκληση για διεθνή συνεργασία. Επί της ουσίας προπαρασκεύασε το δρόμο της συνεργασίας του με το νέο Αμερικανό πρόεδρο. Μια συνεργασία που αν δεν αποδώσει η έναρξη της εποχής ενός νέου προστατευτισμού θα είναι αναπόφευκτη.

Είτε στην περίπτωση μιας ήπιας αναπροσαρμογής του υφιστάμενος συστήματος στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση, είτε στην περίπτωσης μιας βίαιης ανακατασκευής του με «νέο-προστατευτικό» προσανατολισμό, ο ρόλος του κράτους θα είναι ουσιώδης και καταλυτικός. Αυτός είναι κι ένας επιπρόσθετος λόγος που οι πολίτες ανά τον κόσμο στρέφονται προς τις πολιτικές του ηγεσίες. Αυτός είναι κι άλλος ένας λόγος που ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει τόσο μεγάλη προσοχή.

Την εποχή της κατάπτωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της απομυθοποίησης της «παγκοσμιοποίησης» και της «ελεύθερης αγοράς» - η οποία επεδείκνυε την απροσχημάτιστη και αλαζονική αδιαφορία της για τους αρχηγούς κρατών. Την εποχή της εκ νέου μεταβίβασης ισχύος στο κράτος, ο ρόλος του πολιτικού – ηγέτη αναβαθμίζεται. Ανακτά τη χαμένη του αίγλη κι αναγεννιέται μέσα από τη δημοκρατική νομιμοποίηση του. Ίσως, λοιπόν, η λέξη «απολύεστε» να είναι η λέξη καταλύτης για τη μετάβαση σε μια εποχή. Εποχή που θα αναδείξει μια νέα γενιά ηγετών, απαλλαγμένων από δουλείες ισχυρών οικονομικών κέντρων κι από λογής στερεότυπα και ιδεοληψίες. Διότι απλά η διαχείριση της ανεργίας – ως άλλη πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού κόσμου – δεν μπορεί παρά να είναι αρμοδιότητα των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγητόρων.

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΑΣΕΙΣ 2009)

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Αμοιβαία κατανόηση


Μπορεί τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξε η κα Ντόρα Μπακογιάννη με τη κα Χίλαρι Κλίντον να έμοιαζαν “εντός πρωτοκόλλου”, καθώς ανάλογη εικόνα δημιουργούνται και στις περιπτώσεις που η υπουργός των Εξωτερικών είχε συναντηθεί με την προκάτοχο της κας Κλίντον, Κοντολίζα Ράις, πλην όμως κάτι φάνηκε να έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.

Τα νέα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν φαίνεται να διαθέτουν κάτι από την επιθετικότητα και την αγένεια εκείνων της διακυβέρνησης Μπους. Τα θέματα τίθενται μεν, αλλά σε ηπιότερους τόνους και με σαφή διάθεση κατανόησης και επίδειξης σεβασμού. Πρώτη ένδειξη ο νέος τρόπος που προσεγγίζεται η αμερικανική ενεργειακή πολιτική στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, η πάγια επιδίωξη των Αμερικανών να δημιουργηθούν εναλλακτικοί ενεργειακοί δρόμοι δεν τέθηκε με τη μορφή απειλής ή προειδοποίησης, αλλά με τον έμμεσο τρόπο της επίδειξης ενδιαφέροντος. Ρωτήθηκε δηλαδή η ελληνική πλευρά πως αντέδρασε η χώρα στην ενεργειακή κρίσης στις αρχές του χρόνου…

Δεύτερη ένδειξη η θετική ανταπόκριση της κας Κλίντον στις ανησυχίες της κας Μπακογιάννη για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο. “Θα μιλήσω στους Τούρκους” φάνηκε να λέει η νέα υπουργός, θέλοντας να δείξει πως κατανοεί το πρόβλημα και θέλει να βρεθεί μια λύση. Τρίτη ένδειξη το προσωπικό της ενδιαφέρον να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της εξαίρεσης της Ελλάδας από το πρόγραμμα visa waiver.

Ωστόσο, η ένδειξη που κατέδειξε για άλλη μια φορά πως οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι υπόθεση ούτε καλών προθέσεων, ούτε δημοσίων σχέσεων, ήταν καυστικές αναφορές της ετήσιας Έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκτενείς αναφορές στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή υπό τον τίτλο “Αυθαίρετη ή έκνομη στέρηση ζωής” (!), στην υπερβολική χρήση βίας της Αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, αλλά στη διαφθορά με επίκεντρο το σκάνδαλο του Βατοπεδίου (χωρίς ονομαστικές αναφορές των υπουργών που ενεπλάκησαν…), καθιστούν σαφές που και η νέα αμερικανική διοίκηση δεν θα περιοριστεί σε φιλοφρονήσεις και ωραία λόγια.

Όπως κάθε σοβαρή κυβέρνηση στον κόσμο, έτσι και η νέα αμερικανική διοίκηση, θα έχει ως πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση και προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Το ζητούμενο για την Ελλάδα που επιδιώκει τη συνεργασία με την υπερδύναμη και θέλει να φέρει τον χαρακτηρισμό του “στρατηγικού εταίρου” είναι να βρει τη χρυσή τομή, μέσω της οποίας τα ελληνικά συμφέροντα θα προωθούνται παράλληλα και όχι σε αντιδιαστολή με τα αμερικανικά. Ως εκ τούτου, ο στόχος κάθε ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να φαίνεται αρεστή στην υπερδύναμη, αλλά πρωτίστως να είναι χρήσιμη.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 01.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...