Σελίδες

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Πόλεμος με την ανασφάλεια


«We are in war»! Προ τριών ετών, ακόμα και στην προοδευτική μεγαλούπολη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, στην καρδιά του φιλελευθερισμού το σύνθημα ήταν διακριτό. Σε ταμπέλες καταστημάτων, σε αυτοκόλλητα στα αυτοκίνητα – όπου έφτανε η φαντασία των διαφημιστών…

«We are in war»… Η Αμερική βρισκόταν σε πόλεμο. Με τους «κακούς» του κόσμου τούτου, με την τρομοκρατία, με την «παλαιά Ευρώπη», με τον ίδιο της τον εαυτό. Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί συνέχιζαν ανενόχλητοι να καταναλώνουν, να παίρνουν δάνεια… Μέχρι που ο πραγματικός πόλεμος χτύπησε την πόρτα τους. Είδαν τον… εχθρό κατάματα, αλλά δεν ήταν αυτός που νόμιζαν. Και ήταν μάλλον αργά για να τον αντιμετωπίσουν. Τώρα καλούνται να επουλώσουν τις πληγές…

«We are in war»! Οκτώ χρόνια ο Τζορτζ Μπους κυβέρνησε την ισχυρότερη χώρα, πείθοντας τους αμερικανούς πολίτες ότι βρίσκονται σε πόλεμο. Κι όπως αποδεικνύεται έτσι ήταν, απλά ο πόλεμος γινόταν αλλού… Οκτώ χρόνια η κυβέρνηση Μπους δεν ενέπνευσε τίποτα πέρα απ’ το φόβο. Καλλιέργησε συστηματικά την ανασφάλεια για να δικαιολογήσει αποφάσεις που σε άλλη περίπτωση θα είχαν ξεσηκώσει κύματα διαμαρτυρίας και θα τις κατέπνιγαν. Ο φόβος εξασθενεί την κρίση. Η ανασφάλεια δημιουργεί σύγχυση. Η πρώτη, φυσιολογική αντίδραση, είναι η αναζήτηση προστασίας. «Βοήθεια», αναφωνεί ο φοβισμένος. Από πού; Από ποιόν; Πάντα υπάρχουν οι «πρόθυμοι» να την προσφέρουν. Με το αζημίωτο, όμως. Αλλά ποιος φοβισμένος σκέφτεται το αντίτιμο την ώρα της κρίσης;

«We are in war»! Τώρα και στην Ευρώπη, τώρα και στην Ελλάδα! «Οικονομική κρίση», «θεσμική κρίση», «πολιτική κρίση», «κρίση αξιών», «αύξηση της εγκληματικότητας», «τρομοκρατική απειλή», «διάλυση στο σύστημα Υγείας», «χάος στην Παιδεία», «ανυπαρξία του κράτους», «έλλειψη προστασίας». Ο Έλληνας φοβάται! Ή προσπαθούν να τον πείσουν να φοβηθεί. Με το φόβο της οικονομικής κρίσης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ξεπουλά την επιχείρηση του. Υπό το φόβο της ανεργίας, ο εργαζόμενος αποδέχεται μείωση μισθού κι ωρών εργασίας, χάνει κάθε διάθεσης διεκδίκησης καλύτερων όρων δουλειάς. Με το φόβο της εγκληματικότητας νομιμοποιείται η επιβολή σκληρότερων μέτρων (τι κι αν καταπατούν δημοκρατικά δικαιώματα κι ατομικές ελευθερίες). Με το φόβο να γίνει θύμα ληστείας, ταμπουρώνεται, αυτοδικεί, εξοπλίζεται.

«We are in war»! Αλλά ποιος τελικά κερδίζει. Στο αποκορύφωμα του φόβου που καλλιέργησε στους Αμερικανούς, ο Τζορτζ Μπους κέρδισε τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και πήρε παράταση να κυβερνήσει για άλλα τέσσερα. Στην Ελλάδα, η ΝΔ κέρδισε την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εν μέσω του φόβου που έσπειρε ο πύρινος όλεθρος που κατέκαψε τη μισή χώρα. Ο Τζορτζ Μπους τρίτη ευκαιρία δεν είχε έτσι κι αλλιώς. Ο κ. Καραμανλής…;

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 17.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...