
Μαζί με τις ζέστες του καλοκαιριού, ζεσταίνονται και τα εθνικά μας θέματα. Σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν την εξωτερική μας πολιτική να ταυτίζεται με την παγωμάρα μη προωθημένων τηλεγραφημάτων (…) οι συνθήκες υποχρεώνουν την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να ασχοληθεί με σημαντικότερα θέματα.
Έτσι, μετά τη διαχείριση μιας κρίσης που αναγκάστηκε να κάνει προεκλογικά λόγο «γραφειοκρατικού λάθους», η υπουργός των Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη καλείται να ασχοληθεί με ουσιαστικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου της. Σε ένα πρώτο επίπεδο θα κληθεί να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την αδιαλλαξία των Σκοπίων. Με το Νικολά Γκρουέφσκι πανίσχυρο πολιτικά, η Αθήνα δεν έχει να προσδοκά μια αλλαγή πλεύσης. Στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά μετά τη νέα πρόσκληση διαλόγου Νίμιτς, τα ανιστόρητα επιχειρήματα περί «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνότητας» θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου. Η στάση της γειτονικής χώρας θα είναι ακόμα σκληρότερη, αφού προηγουμένως θα έχει εξασφαλιστεί ψήφισμα στη Βουλή όπου θα σημειώνεται πως το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει κι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο για το όνομα και τίποτε άλλο.
Το μόνο που μπορεί να προσδοκά η Αθήνα είναι να περιορίσει τις πιθανότητες άσκησης νέων πιέσεων απ’ την αμερικανική κυβέρνηση. Τίποτα για την ώρα δεν προδίδει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των ελληνικών θέσεων, αλλά πάντως και τίποτα δεν μαρτυρά αποδοχή των θέσεων των Σκοπίων. Η Ουάσινγκτον θα κρατήσει μια στάση «επιτήδειας ουδετερότητας» κατά τρόπο που δεν θα προσφέρει άλλοθι στην Αθήνα να αποτρέψει εκ νέου την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ…
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κ. Μπακογιάννη θα κληθεί να διαχειρισθεί εξ ολοκλήρου το μειονοτικό θέμα της Θράκης που έθιξε και πάλι την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόλις μέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης και τις συνομιλίες που θα έχει επ’ ευκαιρία με τον κ. Κώστα Καραμανλής.
Το ζητούμενο για την κα Μπακογιάννη είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού χαρτιού που κρατά στα χέρια της. Το Φθινόπωρο η Κομισιόν θα αξιολογήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της οποίας περιλαμβάνονται η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης με την Κύπρο (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη). Αν η υπουργός πετύχει να ακυρώσει τον απαράδεκτο συμψηφισμό που επιχείρησε ο κ. Ερντογάν με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ελάχιστοι θα μείνουν να θυμούνται τα όσα συνέβησαν παραμονές της 7ης Ιουνίου.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 14.06.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...