
Δυο μάλλον αντικρουόμενα στοιχεία που έδωσαν δυο διαφορετικές εταιρίες δημοσκοπήσεων τις τελευταίες μέρες δημιουργούν σύγχυση αναφορικά με τις τάσεις του εκλογικού σώματος τη συγκεκριμένη συγκυρία, οι οποίες – ως φαίνεται – θα καθορίσουν και ενδεχόμενη απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Το πρώτο στοιχείο είναι της GPO και εμφανίζει το 51,8% των πολιτών να συμφωνεί με την πρόταση του κ. Κώστα Καραμανλή για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το δεύτερο στοιχείο είναι της ALCO, η οποία εμφανίζει το 51,5% των πολιτών να πιστεύουν πως ορθώς το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το πρωθυπουργικό αίτημα επειδή είναι προεκλογικό.
Τη σύγχυση επιτείνει το γεγονός ότι και τα δυο ερωτήματα τίθενται με σχετική ακρίβεια. Πρώτον, διότι η πρόταση του πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο της γενικότητας και των προθέσεων, αφού δεν είναι γνωστό το αντικείμενο της συναίνεσης, ούτε και κατά πόσο την εννοεί επί της ουσίας. Και δεύτερον, διότι το ΠΑΣΟΚ δεν την απέρριψε συλλήβδην, αλλά εξέφρασε πολιτικές επιφυλάξεις.
Παρ’ όλα αυτά, αν γίνει αποδεκτή αντικειμενικότητα των ερωτημάτων, ώστε να θεωρηθούν αντικειμενικά και τα αποτελέσματα των απαντήσεων, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι μισοί πολίτες θεωρούν ειλικρινή την πρόθεση του πρωθυπουργού και οι άλλοι μισοί ότι η πρότασή του τίθεται εκ του πονηρού.
Υπό αυτή την έννοια, το σχέδιο του πρωθυπουργικού επιτελείου να παίξει το χαρτί της συναίνεσης, δεν εγγυάται ούτε την αλλαγή της κυβερνητικής εικόνας, ούτε, πολύ περισσότερο, την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος. Οι πολίτες εμφανίζονται πλέον επιφυλακτικοί σε κάθε πρωθυπουργική πρωτοβουλία, η οποία μόνο πρόσκαιρα οφέλη προσφέρει στην κυβερνητική παράταξη. Για παράδειγμα ούτε οι αποπομπές Βουλγαράκη, Ρουσόπουλου, Αλογοσκούφη, ούτε το πρωθυπουργικό mea culpa για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου, προσέφεραν τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη, ούτε βέβαια ανέτρεψαν το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ.
Το μόνο στοιχείο στο οποίο συμφωνούν όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και είναι ευνοϊκό για την κυβερνητική παράταξη είναι το προβάδισμα του κ. Καραμανλή έναντι του κ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση προσλάβει χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης αρχηγών – ώστε να αξιοποιηθεί το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης που θεωρητικά εμφανίζεται να είναι ο κ. Καραμανλής – ένα θετικό αποτέλεσμα για την κυβερνητική παράταξη δεν είναι διασφαλισμένο.
Όχι μόνο γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά και γιατί ακόμα κι αν θεωρηθεί πως τα προβλήματα της κυβέρνησης οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αδυναμίες των κυβερνητικών στελεχών, υπάρχει πάντα το θέμα της πολιτικής ευθύνης εκείνου που τα επιλέγει...
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 26.02.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...