Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Αντιφάσεις


Συνιστά αντίφαση μεγάλη των δημοσκοπικών ευρημάτων το γεγονός πως την ίδια ώρα που οι πολίτες φέρονται να δίνουν σαφές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ (σε βαθμό μάλιστα που και η αυτοδυναμία να φαίνεται εφικτή), περισσότεροι απ’ τους μισούς δεν επιθυμούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το ερώτημα που ευλόγως τίθεται είναι πως μια σημαντική μερίδα πολιτών εμφανίζεται αρνητική με την προοπτική να υπάρξει μια ευκαιρία, ώστε η χώρα «να αλλάξει πορεία» όταν αυξάνουν την εμπιστοσύνη τους στον πολιτικό φορέα που υπόσχεται να την επιφέρει.

Ως πιθανή απάντηση προβάλει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αναπτύξει ακόμα δυναμική διακυβέρνησης – κάτι που υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την υπεροχή που διατηρεί ο κ. Κώστας Καραμανλής έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην «καταλληλότητα» ως πρωθυπουργός. Μια πιθανή επίσης εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στις αιτίες που οι πολίτες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αν η αιτία είναι η οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί η χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τότε το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τις διπλές κάλπες τον Ιούνιο. Θα είχε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διερευνηθεί αν το ποσοστό του 55-60% που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών θα διατηρούνταν ή θα μειώνονταν στην περίπτωση που γινόντουσαν βουλευτικές εκλογές χωρίς το παραμικρό κόστος για την οικονομία…

Αντίφαση επίσης μεγάλη συνιστά κι η «καταλληλότητα» του κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού. Διότι σε αυτή τη περίπτωση παρατηρείται το οξύμωρο: Οι πολίτες ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ αλλά θέλουν τον Καραμανλή πρωθυπουργό, ή ψηφίζουν Καραμανλή και θέλουν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Το εύρημα επιβεβαιώνει το επικοινωνιακό δόγμα του Μαξίμου πως για ό,τι συμβαίνει στον τόπο δεν ευθύνεται ο Πρωθυπουργός, αλλά υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή όμως, δεν δικαιολογεί πως το ΠΑΣΟΚ (αποδεδειγμένα «φθαρμένος» και «αναξιόπιστος» στη συνείδηση του κόσμου πολιτικός οργανισμός) υπερτερεί του κατά τα άλλα «έντιμου» και «συμπαθούς» αρχηγού του. Κατ’ επέκταση, πως είναι δυνατό το ΠΑΣΟΚ να ανακάμπτει υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου (έναντι του οποίου το λαϊκό αίτημα ήταν να τα «αλλάξει» όλα και πρώτα απ’ όλα το κόμμα του) κι ο υπαίτιος της αλλαγής, δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να υπολείπεται έναντι του αντιπάλου και οι πολίτες να δυσπιστούν για τη δυνατότητά του να αλλάξει και τη πορεία της χώρας.

Έτσι, λοιπόν οι δημοσκοπήσεις τυγχάνουν διπλής ανάγνωσης κι όποιος γνωρίζει να διαβάζει θα τις αξιοποιήσει προς όφελός, είτε για να βγάλει εγκυρότερα πολιτικά συμπεράσματα, είτε για να ενισχύσει με περισσότερη αξιοπιστία την εκλογική του στρατηγική.

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 18.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...