Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Στο επίκεντρο η οικονομία έτσι κι αλλιώς

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν παραβρέθηκε. Ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Σουηδία και εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας. Έτσι, ο κ. Παπαθανασίου έμεινε μόνος του να υπερασπίζεται την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και να υπεραμύνεται των μέτρων τόνωσης της αγοράς ακινήτου και αυτοκινήτου που εσχάτως έλαβε η κυβέρνηση.

Ουδείς γνωρίζει αν ο κ. Καραμανλής θα παρουσιαζόταν ενώπιον των βιομηχάνων – ο πρόεδρος των οποίων το τελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις του φροντίζει να δυσαρεστεί το Μαξίμου – αν δεν έπρεπε να μεταβεί στη Στοκχόλμη. Είναι όμως γνωστή η πρόθεση του πρωθυπουργού να αλλάξει η πολιτική ατζέντα κι απ’ τη σκανδαλολογία να αρχίσει να συζητείται η οικονομία.

Μια συζήτηση ωστόσο που πραγματοποιείται ούτως ή άλλως, παρόντος ή απόντος του πρωθυπουργού. Η ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της συζητούνται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους χώρους. Αναγκαστικά είναι το πρώτο θέμα συζήτησης. Όλα τα άλλα έπονται.

Το ερώτημα είναι πως και κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει μια μεταστροφή του υπάρχοντος αρνητικού κλίματος. Κι επ’ αυτού οι απαντήσεις είναι δύσκολες. Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από το βήμα του Διεθνούς Συμποσίου των Αθηνών έθεσε το δίλημμα: «Δημοκρατία και Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». «Θα βρούμε ανθρώπινες λύσεις με συμμέτοχους τους πολίτες ή θα αναζητήσουν οι λαοί μας νέους φονταμενταλισμούς, νέους αυταρχισμούς, νέους απολυταρχισμούς και θα δούμε κρίσεις, συγκρούσεις και βία».

Ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης θορυβεί – αν όχι τρομοκρατεί – τους πάντες, κυρίως όμως, όλους αυτούς που με τον α ή τον β τρόπο πέτυχαν να έχουν κι ως εκ τούτου, κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα απ’ όσους δεν πέτυχαν να έχουν... Υπό αυτή την έννοια, οι «έχοντες» φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν τρόπους ικανούς να αποτρέψουν τον κίνδυνο της κοινωνικής έκρηξης, να περιορίσουν το φαινόμενο της κοινωνικής ανισότητας.

Η πρόταση του νεο-φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποιημένης «ελεύθερης αγοράς» τους προσέφερε κέρδη και οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό και η τελευταία πενταετία ήταν ευνοϊκή. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αιτήματα τους για γενναίες φοροαπαλλαγές ικανοποίησε και επέδειξε ανοχή σε φαινόμενα εναρμόνισης ή/και κερδοσκοπίας. Όμως, η κοινωνική ένταση που δημιούργησε αυτή η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιδεολογικά.

Με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση να είναι βέβαιη στις 7 Ιουνίου και τη δεύτερη να ακολουθεί, το ζητούμενο των δυο μεγάλων κομμάτων είναι να πείσουν ότι είναι φορείς εκτόνωσης κοινωνικών εντάσεων, εξεύρεσης λύσεων και τελικώς συναινέσεων...

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 14.05.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...