
Στα… μαρμαρένια αλώνια της «μεσαίας τάξης» και των «νοικοκυραίων» θα αναμετρηθούν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι αυτή η μερίδα ψηφοφόρων που θα καθορίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και στόχος των δυο μεγάλων κομμάτων θα είναι να προσεταιριστούν το μεγαλύτερο κομμάτι της.
Αυτός είναι, μάλλον, κι ο βασικός λόγος που ο κ. Κώστας Καραμανλής στον ανασχηματισμό της περασμένης Τετάρτης διατήρησε το βασικό κορμό του οικονομικού του επιτελείου, την ίδια ώρα που ενίσχυσε τον τομέα της Δημόσιας Τάξης με τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον τομέα της Παιδείας με τον «διαλεκτικό» κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Γιώργος Παπανδρέου στις αναφορές του για την οικονομική πολιτική αποφεύγει την παραχολογία κι εστιάζεται στην «ανάπτυξη» και μάλιστα στην «πράσινη ανάπτυξη», που καταδίκασε τα φαινόμενα βίας ακόμα κι εναντίον αστυνομικών και που ζήτησε να μείνουν ανοικτά τα σχολεία.
Τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν πλέον καταλάβει πως ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων πολιτών, το οποίο σηκώνει και το μεγαλύτερο φορτίο της ελληνικής οικονομίας, είναι επιφυλακτικό και φοβικό σε ριζοσπαστικές αλλαγές, επιθυμεί τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας και δεν επικροτεί την πολιτική των καταλήψεων και της άσκοπης αναστάτωσης σε σχολεία και πανεπιστήμια που υποκινούν μειοψηφίες και που χειροτερεύουν την ήδη άσχημη κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση.
Πρόκειται για το κομμάτι των ψηφοφόρων που δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι ως προς το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις εκλογές, που παρακολουθούν τις κινήσεις και τις προτάσεις των δυο κομμάτων, αξιολογούν συμπεριφορές και κρίνουν. Όσο το ποσοστό των αναποφάσιστων θα παραμένει υψηλό, τόσο θα διατηρείται και σε υψηλά επίπεδα, το ποσοστό των πολιτών που δεν επιθυμούν την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Κι αυτό διότι θεωρούν πως θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση (δεδομένου ότι δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έκανε τη μεγάλη διαφορά) από το να εισέλθει η χώρα σε μια περίοδο παρατεταμένης ρευστότητας που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία και θα οξύνουν τα προβλήματα στη Δημόσια Τάξη και την Παιδεία.
Η κατάσταση αυτή εξαναγκάζει τον πρωθυπουργό να απορρίπτει το σενάριο των πρόωρων, ακόμα κι αν πιστεύει πως παραμένοντας στην εξουσία, η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ θα αυξάνει και στις επόμενες εκλογές θα έχει μια εξασφαλισμένη ήττα. Έτσι, ακόμα κι αν επιθυμούσε άμεση προσφυγή στην κάλπη, ώστε να έχει ελπίδες είτε επικράτησης, είτε ήττας με μικρότερη διαφορά, το σενάριο της «ακυβερνησίας» ή των κυβερνήσεων συνεργασίας, τον κρατά, προς το παρόν, μακριά απ’ το εκλογικό παραβάν.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 11.01.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...