Σελίδες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Το "πράσινο" μοντέλο ανάπτυξης


Δεν είναι γνωστό πόσοι Έλληνες πολίτες άκουσαν ή διάβασαν τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την “πράσινη ανάπτυξη”. Το βέβαιο όμως είναι πως η ομιλία του, την περασμένη βδομάδα στο Ζάππειο, δεν ήταν η μοναδική ευκαιρία να το κάνουν. Κι αυτό, διότι ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πλέον στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για “την επόμενη μέρα” κι αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει στον ελληνικό λαό.

Η χρονική συγκυρία που ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να συγκεκριμενοποιήσει το όραμά του για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στην Ελλάδα, σημαίνει κατ' αρχήν ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται, έστω και ατύπως, σε προεκλογική περίοδο κι οι Έλληνες πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την “κατεύθυνση” που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Σημαίνει επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου θέλησε να δώσει απάντηση σε όλους εκείνους που τον κατηγορούν πως ζητά εκλογές για την εξουσία κι όχι γιατί πιστεύει πράγματι πως “η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μια νέα αρχή με μια νέα κυβέρνηση που θα πάει με σχέδιο τη χώρα μπροστά”. Το σημείο αυτό έχει κρίσιμη πολιτική σημασία, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αντιληφθεί πως το να ζητά αορίστως εκλογές σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία δεν τον ευνοεί. Για αυτό μάλιστα το λόγο, στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, έσπευσε να προτείνει στον κ. Καραμανλή να διαβάσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και να τις εφαρμόσει.

Έδωσε έτσι μια νέα διάσταση στην πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή να ζητήσει συναίνεση, υποβάλλοντας έξι “αυτονόητες” αρχές. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να τις αποδεχθεί επισήμως, πλην όμως η σιωπή του μεταφράστηκε ως σιωπηρή συμφωνία. Από κει πέρα όμως ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, βάζοντας το δικό του πλαίσιο διαμόρφωσης συναίνεσης στη βάση της αναπροσαρμογής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Πέραν όμως των πολιτικών κινήτρων του κ. Παπανδρέου, η δημοσιοποίηση του “πράσινου” αναπτυξιακού σχεδίου του ΠΑΣΟΚ, έχει και ουσία και περιεχόμενο που αξίζει της προσοχής. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται, με μεγάλο βαθμό τεκμηρίωσης, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και το κυριότερο, χωρίς να υπονομεύει βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, ο αγροτικός, ο ενεργειακός, ο πολιτιστικός.

Με απλά λόγια σε μια δυσχερή συγκυρία, όπου οι πολίτες ανασφαλείς και σε σύγχυση ακούν ακόμα και από τον πρωθυπουργό της χώρας να περιγράφει ένα ζοφερό και σκοτεινό μέλλον, το σχέδιο Παπανδρέου, καλλιεργεί ελπίδα, προσδοκίες και αισιοδοξία...

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 08.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...