
Το υπουργείο Υγείας θα προτιμούσε να το εγκαταλείψει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όμως, στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός δεν του έκανε το χατίρι. Τον άφησε εκεί να παλεύει με προβλήματα που λιμνάζουν επί δεκαετίες και απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις. Είναι όμως πλέον εμφανές πως ο χρόνος για την υλοποίηση τόσο φιλόδοξων εγχειρημάτων έχει συρρικνωθεί. Ευφυής και διορατικός πολιτικός ο κ. Αβραμόπουλος αισθάνεται ήδη την πίεση του χρόνου.
Ιδανικά θα ήθελε «ορίζοντας μας (να) είναι η 4ετία, τότε θα κριθούμε και τότε θα είναι η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση, οι εκλογές», όπως δήλωσε χθες. Όμως, στην πολιτική δεν χωρούν εξιδανικεύσεις. Όσο κι αν ο κ. Αβραμόπουλος θέλει να ξορκίζει την εκλογολογία, η πραγματικότητα θέλει τις πρόωρες εκλογές να είναι ζήτημα χρόνου. Ως υπουργός Υγείας, λοιπόν, λαμβάνει έγκαιρα, προληπτικά μέτρα, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο απώλειας του τρένου των εξελίξεων που θα προκύψουν την “επόμενη μέρα των εκλογών.
Ίσως για αυτό “ενόχλησαν” οι δηλώσεις του περί της μόνης χώρας στην Ευρώπη «που δεν έχει καταρτίσει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εσωτερικής συνεννόησης. Όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να αποκομίσουν πολιτικά και κομματικά οφέλη». Ίσως για αυτό και να δημιουργήθηκε τόσο μεγάλος θόρυβος για μια δήλωση που κάλλιστα θα μπορούσε να αφορά και σε “κριτική έναντι του ΠΑΣΟΚ” – όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος.
Με τις παρούσες συνθήκες όμως, τέτοιου είδους ερμηνείες είναι μάλλον προσχηματικές. Διότι, με διαπιστώσεις που θα έκανε κι ένας απλός πολίτης, ο “υπερκομματικός” κ. Αβραμόπουλος σπεύδει απλώς να δηλώσει “παρών” στην κούρσα της διαδοχής στο κόμμα του – όποτε κι εφόσον αυτή ξεκινήσει. Παράλληλα, όμως, δηλώνει και “ανέτοιμος” να μπει με αξιώσεις στη κούρσα ετούτη τη στιγμή, καθώς το μόνο που έχει να παρουσιάσει, φέρνει στο ισοζύγιο λόγων και έργων να υπερτερεί το πρώτο, διότι προφανώς δεν υπήρξε ή δεν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να επικρατήσει το δεύτερο...
Εύλογα πάντως – άσχετα αν δεν το ομολογεί ευθαρσώς – ο υπουργός Υγείας ανήκει κι αυτός σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να αποκομίσουν πολιτικά και κομματικά οφέλη. Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση προσομοιάζει με το βιράζ στο στίβο. Αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, τότε πρέπει να συντρέχει κι άλλη μια προϋπόθεση: Ο δρομέας να έχει αντοχές, ώστε εφόσον βγει στο βιράζ να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει την κούρσα. Διαφορετικά, μετατρέπεται σε λαγό του πραγματικού νικητή…
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 05.02.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...