
Γνωστός επιχειρηματίας χρειάζεται κάθε πρωί να διανύσει με το αυτοκίνητο μια μικρή απόσταση πέντε χιλιομέτρων για να πάει από το σπίτι του στο γραφείο. Στο διάστημα αυτό έχει εφεύρει ένα απλό τρόπο για να φτιάχνει τη διάθεσή του: Παραχωρεί την προτεραιότητα σε άλλους οδηγούς αυτοκινήτων για να εισπράξει το γνωστό νεύμα επιδοκιμασίας της πράξεως του. Καθημερινά, μέχρι να φτάσει στο γραφείο έχει εισπράξει τρεις τέσσερις χαιρετισμούς. Αργότερα, στο γραφείο θα ανταλλάξει «καλημέρες» με όλο το προσωπικό κι η μέρα ξεκινά.
Με την οικονομική κρίση ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάθε λόγο να υποστηρίξει με μεγαλύτερη θέρμη την πρακτική του. Τώρα πολύ περισσότερο. Γιατί έχει κατανοήσει πλήρως πως τα πάντα (ή σχεδόν..) είναι θέμα ψυχολογίας! Είτε στην καθημερινότητα του απλού πολίτη, είτε στην οικονομία, είτε στην πολιτική, είτε στις επιχειρήσεις το «καλό κλίμα» είναι εκείνο που δίνει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα...
Κοιτώντας τις φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα σπάνια διακρίνεις κατήφεια. Μπορεί να είναι ελάχιστες εκείνες που δεν χαμογελά, αλλά πάντως ουδέποτε είναι κατσούφης. Και σίγουρα δεν φαίνεται κουρασμένος. Αντιθέτως, αν δεν ήθελε να προκαλέσει, δεν θα είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να επιδείξει εκ νέου τους γυμνασμένου τους κοιλιακούς – πραγματική απόδειξη σφρίγους.
Ωστόσο, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί πως η «καλή διάθεση» και τα «χαμόγελα» του Ομπάμα δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τρικ χωρίς πολιτικό υπόβαθρο. Το αντίθετο συμβαίνει. Αποτελεί κι αυτό ένα μέρος μιας στρατηγικής που υπηρετεί τον πολιτικό στόχο της ανόρθωσης του ηθικού, καταναλωτών (πολιτών), εργαζομένων, επιχειρήσεων, των «αγορών» με την ευρύτητα του όρου. Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη. Ο πεσιμισμός εν μέσω μιας κρίσης είναι ο χειρότερος οδηγός για να την υπερβείς. Κι όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς του Αμερικανού προέδρου, η απαισιοδοξία τροφοδοτεί το φόβο για το μέλλον και τη διαιώνιση της κρίσης, καθιστώντας την ύφεση αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Στους φοβισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς που οχυρώνονται πίσω από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους τραπεζίτες που εμμένουν πεισματικά σε μια αντιαναπτυξιακή ιδεατή δημοσιονομική ευταξία, ο Ομπάμα (συνεπικουρούμενος κι απ’ τον Γκόρντον Μπράουν) στέλνει το μήνυμα. Τόνωση των οικονομιών τώρα, δημοσιονομική εξυγίανση μετά. Πως θα γίνει αυτό; Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί μια ματιά στις γενικές αρχές της συνολικής πρόταση υπό τον τίτλο «Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη διεθνή οικονομική κρίση» που έχει ετοιμάσει και θα καταθέσει στη Σύνοδο του G20, στις 2 Απριλίου, η επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έχει συστήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με επικεφαλής το νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτζ.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 28.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...