
Το... άστρο του Κώστα Καραμανλή δεν έπαψε να λάμπει για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών.
Απόδειξη πρώτη. Και μόνον στη σκέψη ότι μπορεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος αν η ΝΔ χάσει στις επόμενες εκλογές (πρόθεση που ο πρωθυπουργός φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε διακεκριμένο δημοσιογράφο...), οι ψηφοφόροι της ΝΔ συσπειρώθηκαν γύρω του και με υψηλό ποσοστό (περίπου 80%) εξέφρασαν τη γνώμη ότι θα πρέπει να παραμείνει.
Απόδειξη δεύτερη. Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός διατηρεί υψηλή δημοφιλία, αλλά και προβάδισμα στο ερώτημα της «καταλληλότητας» για πρωθυπουργός, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του καταποντίζεται. Με απλά λόγια, ο Κώστας Καραμανλής παραμένει το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης. Παρά τα λογής σκάνδαλα που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, παρά τις όποιες αδυναμίες παρουσίασε η κυβερνητική, η συμπάθεια του κόσμου στο πρόσωπό του παρέμεινε. Με ένα μοναδικό τρόπο (που μόνο η επιστήμη της ψυχολογίας των μαζών θα μπορούσε να ερμηνεύσει) έχει καταφέρει να πείσει πως για «όλα (συνήθως δυσάρεστα που συνέβησαν και συμβαίνουν) φταίνε κάποιοι άλλοι».
Με την υπόθεση Παυλίδη να προσλαμβάνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, λόγω της κίνησης του ΠΑΣΟΚ να υποβάλει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό κι ευλόγως αναζωπυρώνει τα σενάρια περί πρόωρων εθνικών εκλογών. Επί της ουσίας προσφέρει στον Κώστα Καραμανλή άλλη μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το προσωπικό του εκτόπισμα και να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.
Όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός έχει την επιλογή να διαγράψει το βουλευτή, αλλά και όλους όσους με τον α ή το β τρόπο ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων, να χρεώσει σε αυτούς την σημερινή κακή της κυβέρνησης και με «καθαρό πρόσωπο» να ζητήσει «μια νέα ευκαιρία» από τους πολίτες. Ανάλογη ευκαιρία είχε και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τότε όμως ο κ. Καραμανλής προτίμησε να κινηθεί με μεγαλύτερη μετριοπάθεια. Απέφυγε να ρισκάρει πολιτικά και προτίμησε μια ήπια αναδίπλωση. Απέσυρε τους βουλευτές της πλειοψηφίας από τη σχετική ψηφοφορία και παραδέχθηκε προσωπικά ότι έσφαλε καθώς δεν κατάλαβε το μέγεθος του σκανδάλου.
Αποδείχθηκε ότι η επιλογή του δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πολιτικό σκηνικό δεν άλλαξε και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατήρησε το προβάδισμα, αλλά αύξησε τη διαφορά έναντι της ΝΔ, στις δημοσκοπήσεις. Με αυτό το δεδομένο δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι ο κ. Καραμανλής θα ακολουθήσει την ίδια τακτική.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 05.04.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...