Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μετά το τέλος του παζαριού


Τέλος στην αγωνία περί της παραπομπής ή όχι του Αριστοτέλη Παυλίδη και κατ’ επέκταση περί της διενέργειας πρόωρων ή μη εκλογών, μπαίνει αυτή τη βδομάδα. Όπως όλα δείχνουν – μετά και το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής – ο πρώην υπουργός δεν θα βρεθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και τα όποια αδικήματα φέρεται να διέπραξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του θα παραγραφούν με το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής – όπως θα συμβεί και με όλους τους υπουργούς της ΝΔ που το όνομά τους ενεπλάκη σε υποθέσεις σκανδάλων.

Πρόκειται για εξέλιξη που ανέμεναν οι πολίτες, οι οποίοι προ πολλού είχαν προεξοφλήσει την κατάληξη μιας ακόμα «σκοτεινής» υπόθεσης που δεν φωτίστηκε επαρκώς, ώστε να πληροφορηθεί η κοινωνία το πραγματικά συνέβη. Αυτό, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε αυτή τη φορά, για να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Από την ημέρα που ο Ανακριτής μεταβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή διαπιστώνοντας εμπλοκή πολιτικού προσώπου – γεγονός που ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να υποβάλλει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής – μέχρι την ψήφιση σύστασή της, ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ. Και από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής μέχρι την εξαγωγή των πορισμάτων και της αυριανής ψήφισης στην Ολομέλεια, καλλιεργήθηκε ένα κλίμα «ισορροπίας του τρόμου» που στόχο είχε αφενός τη προστασία ενός πρώην υπουργού και αφετέρου την αποφυγή διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ο πρώην υπουργός κουνώντας επιδεικτικά το δάκτυλο στη Βουλή αρνήθηκε να παραιτηθεί – παρά τις έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν – με το επιχείρημα ότι παραίτηση θα σήμαινε παραδοχή ενοχής. Με τη στάση του εξανάγκασε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να τον υποστηρίξουν, ή έστω να επιδείξουν τηρήσουν ουδέτερη στάση. Έχοντας αποφύγει το Ειδικό Δικαστήριο – τη χειρότερη δυνατή κατάληξη μιας κοινοβουλευτικής θητείας 35 χρόνων – ο κ. Παυλίδης θα είναι σε θέση να ξανασκεφτεί σε νέα βάση το ενδεχόμενο της παραίτησης, επιτρέποντας στο κόμμα του να διαχειριστεί την πολιτική ζημιά που υπέστην λόγω της συμπεριφοράς του.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο κ. Παυλίδης δεν είχε άλλη επιλογή από τον επιδιώξει να ανταλλάξει την παραίτησή του με ένα απαλλακτικό ψήφισμα της Βουλής. Δεν θα είχε όμως καμία δυνατότητα να διαπραγματευτεί αν δεν εκτιμούσε σωστά πως οι συνάδελφοί του ήταν απρόθυμοι να ρισκάρουν να χάσουν το βουλευτικό τους αξίωμα από μια πρόωρη εκλογική περιπέτεια. Αυτή την απροθυμία εκμεταλλεύτηκε κι ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαρρέοντας την πρόθεσή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αν η «συνείδηση» των βουλευτών του, τους υπαγόρευε να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 03.05.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...