
Ο κ. Κώστας Καραμανλής άσκησε τελικώς το δικαίωμα που του παρέχει το Σύνταγμα. Έκανε τελικώς τον ανασχηματισμό που όλοι ανέμεναν και είχαν, εν πολλοίς, προεξοφλήσει. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός δεν εξέπληξε.
Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι η απουσία του υπουργού Οικονομίας από το νέο κυβερνητικό σχήμα. Μετά τους κ.κ. Γιώργο Βουλγαράκη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο, άλλος ένας εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού τέθηκε εκτός κυβέρνησης. Κρίνοντας κι από την αποχώρηση του κ. Μιχάλη Λιάπη θα σημείωνε κανείς ότι ο βασικός πυρήνας των προηγούμενων κυβερνήσεων Καραμανλή έχει ουσιαστικά συρρικνωθεί. Πρόκειται για εξέλιξη που προέκυψε αναγκαστικά.
Οι κ.κ. Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος, Λιάπης, πλήρωσαν την εμπλοκή του ονόματός τους στις υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens. Παράπλευρες απώλειες, οι κ.κ. Πέτρος Δούκας και Αλέξανδρος Κοντός. Ο δε κ. Αλογοσκούφης πλήρωσε για τη δυσφορία που προκάλεσε σε μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ και της κοινωνίας ευρύτερα, η οικονομική κατάσταση της χώρας. Παράπλευρη απώλεια αυτής της δυσφορίας κι ο κ. Χρήστος Φώλιας που έχασε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης και ακολούθησε με τη σειρά του τον κ. Αλογοσκούφη σε μια θέση εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Δεδομένων όμως ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε πριν τις γιορτές και ο βασικός πυρήνας των δυο οικονομικών υπουργείων παρέμεινε σχεδόν ανέπαφος, ενισχύει την εκτίμηση ότι ο κ. Καραμανλής δεν αποφάσισε με γνώμονα την ορθότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αλλά με κριτήριο την εφαρμογή της από τους δυο επικεφαλής υπουργούς.
Στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι η πολιτική που απέτυχε, αλλά τα πρόσωπα που την άσκησαν, ο κ. Καραμανλής πετυχαίνει, αφενός να εμφανιστεί ιδεολογικά και πολιτικά συνεπής (ικανοποιώντας και τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που προ ημερών ζήτησε αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και προώθηση των μεταρρυθμίσεων), αφετέρου να εκτονώσει το βαρύ εσωκομματικό κλίμα που δημιούργησαν κάποιοι χειρισμοί των κ.κ. Αλογοσκούφη και Φώλια (δευτερευόντως).
Επιπλέον, είναι εμφανής η πρόθεση του κ. Καραμανλή να αποκαταστήσει το ηθικό κύρος της κυβέρνησής του. Η απομάκρυνση όσων καθ’ οιοδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Siemens αποτελεί και σε πρακτικό επίπεδο, συνέχεια του πρωθυπουργικού mea culpa που προηγήθηκε.
Κλείνοντας με τον τρόπο αυτό δυο ζητήματα που προκαλούσαν φθορά στην κυβέρνησή του, ο κ. Καραμανλής ξεκινά πλέον τη νέα χρονιά με στόχο να ανατάξει τις δυνάμεις του και να δώσει την μάχη για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας θα κρίνει και τις μετέπειτα επιλογές του. Κατά πόσο δηλαδή θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ή παράταση της κυβερνητικής θητείας.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ 08.01.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...