Σελίδες

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Αντιδράσεις πριν το διάλογο


Αποτελεί πλέον γενική παραδοχή πως ένα από τα σημαντικότερα, δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι η Παιδεία. Σε μια εποχή όπου όλα μεταβάλλονται με ραγδαίο ρυθμό. Όπου η πρόσβαση στη γνώση είναι ευχερέστερη, πλην όμως η ορθή διαχείρισή της παραμένει κρίσιμο ζητούμενο… Σε μια εποχή όπου η Παιδεία αξιολογείται ως πλουτοπαραγωγικός πόρος ενός λαού, τα Ελληνόπουλα στερούνται ενός σύγχρονου και αξιόπιστου εκπαιδευτικού συστήματος που θα τα καταστήσει ικανά να ανταγωνιστούν με επάρκεια τους συνομήλικους τους ανά τον κόσμο.

Η Ελλάδα αντί να είναι πρωτοπόρος της γνώσης. Αντί να παράγει και να εξάγει εκπαιδευτικό «προϊόν» υψηλής ποιότητας. Αντί να αναδεικνύει και να προάγει πολιτισμό, βρίσκεται ουραγός στην Ευρώπη, πίσω ακόμα κι από αρκετές χώρες της Άπω Ανατολής! Είναι σαφές ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Είναι εθνική ανάγκη το πρόβλημα να λυθεί. Η Παιδεία πλέον δε μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο πολιτικών ή συντεχνιακών αντιπαραθέσεων. Χρειάζεται εθνική διαβούλευση της Πολιτείας, των κομμάτων και των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια εθνική εκπαιδευτική στρατηγική που θα απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιχειρεί να ανοίξει το «φάκελο» Παιδεία. Αλλά προτού ο υπουργός Παιδείας προσκαλέσει τους πάντες σε ένα ανοικτό κι «εξαντλητικό διάλογο» για μια «συνθετική πρόταση» που θα προηγηθεί των όποιων θεσμικών πρωτοβουλιών, υπήρξαν αντιδράσεις. Ο κ. Στυλιανίδης επικρίθηκε ότι θέτει πρώιμα κι αποσπασματικά θέμα κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων, ώστε να αποδυναμώσει ή ανακόψει το νέο κύμα αναταραχής σε σχολεία και πανεπιστήμια. Η δε κυβέρνηση ότι αναζητά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα, ώστε να αποδράσει από τη σκανδαλολογία, την ανασχηματισμολογία και την οικονομική κρίση.

Ανεξαρτήτως τού κατά πόσο οι παραπάνω επικρίσεις είναι δικαιολογημένες, η ουσία είναι πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του κατάλληλου χρόνου (timing) για να ξεκινήσει ένας διάλογος για την Παιδεία. Ούτε έχει την πολυτέλεια να περιμένει τον «κατάλληλο» που θα το κάνει. Από τη στιγμή λοιπόν που για τους όποιους λόγους, η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα το θέμα, πρέπει όλοι υπεύθυνα να ανταποκριθούν. Και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση και που για να προχωρήσει τότε στις απαραίτητες και αναγκαίες τομές και στον τομέα της Παιδείας, θα χρειαστεί ευρύτερες συναινέσεις. Είναι ευκαιρία να σπεύσει να δώσει τώρα το καλό παράδειγμα. Όχι μόνο αποδεχόμενο την πρόσκληση, αλλά και υποβάλλοντας σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις που θα γνωστοποιήσει στην Πολιτεία και τους πολίτες.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 31.12.2008)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...