
Αναζητείται η ουσία, πίσω από το διττό χρησμό του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Ο πρώτος αφορούσε στα περί συναίνεσης. “Η συναίνεση δεν είναι κομματικό πόκερ. Ούτε μπορεί να αποτελεί άλλοθι πολιτικής υπεκφυγής ή απραξίας. Συναίνεση σημαίνει συνευθύνη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών που θα μας βγάλουν από την κρίση», είπε. Ο δεύτερος αφορούσε στα περί πρόωρων εκλογών. «Μέχρι να γίνουν εκλογές αλλά και μετά τις εκλογές το βασικό ζητούμενο είναι η ισχυρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Εξάλλου τις εκλογές θα τις αποφασίσουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες», πρόσθεσε.
Συμπέρασμα 1: Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' τα “βασικά και αυτονόητα”. Πράγματι η συναίνεση δεν είναι κομματικό πόκερ. Η διαπίστωση του, προφανώς, αφορά όλα τα κόμματα, που με τον α ή το β τρόπο, επιδίωξαν να την αξιοποιήσουν πολιτικά. Επειδή όμως ήταν ο ο πρωθυπουργός που πήρε τη πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση συναίνεσης, η “σύσταση” Δασκαλόπουλου μάλλον εκείνον αφορούσε περισσότερο. Κατά τα άλλα το ερώτημα είναι ποιος και με ποια κριτήρια θα διαμορφώσει και εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που θα βγάλει τη χώρα απ' την κρίση. Προφανώς, για να το ζητά ο κ. Δασκαλόπουλος έχει διαγνώσει πως σχέδιο μάλλον δεν υπάρχει αυτή την ώρα. Άρα κι εδώ η αιχμή αφορά περισσότερο τον πρωθυπουργό που κυβερνά. Θέτοντας το θέμα της συνευθύνης απευθύνεται δευτερευόντως και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη όμως εκείνος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Τα περί “πράσινης ανάπτυξης” εξειδικεύτηκαν και πλέον όσοι ενδιαφερόμενοι καλούνται να τοποθετηθούν. Είναι μια αρχή...
Συμπέρασμα 2: Ο κ. Δασκαλόπουλος δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' τα “βασικά και αυτονόητα”. Είτε τώρα, είτε μετά τις εκλογές “ζητούμενο” και μάλιστα “βασικό” είναι ισχυρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πράγματι, αλλά για να είναι “ζητούμενο” τώρα και μετά, προφανώς δεν είναι δεδομένο... Έτερη αιχμή προς τον κυβέρνηση. Από κει πέρα, πως συγκροτείται μια τέτοιου είδους διακυβέρνηση; Συγκροτείται με αυτοδυναμία ενός εκ των δυο μεγάλων κομμάτων; Συγκροτείται με κυβερνητικό συνασπισμό των δυο μεγάλων κομμάτων; Προσωπική άποψη, προφανώς, έχει, ο κ. Δασκαλόπουλος, πλην όμως προτίμησε να την κρατήσει για τον εαυτό του. Τουλάχιστον επί του παρόντος. Ό,τι όμως και να πιστεύει, είναι μάλλον περισσότερο από εμφανές και κατανοητό ότι η άρχουσα τάξη – την οποία εκπροσωπεί – ο κ. Δασκαλόπουλος θέλει πάνω απ' όλα πολιτική σταθερότητα, την οποία κλονίζει η διεθνής κρίση και η ακατάσχετη εκλογολογία. Χωρίς αυτή την αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 07.03.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου