Ο Γιώργος Φλωρίδης απαντά στον Π.Κ.Μαυρίδη...Σε "παράλυση" εκτιμά ο κ. Γιώργος Φλωρίδης ότι θα οδηγηθεί η χώρα στην περίπτωση συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνησης "Εθνικής Σωτηρίας". Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα εθνικής προτεραιότητας τον κοινωνικό διάλογο, τις κοινωικές συμφωνίες και συναινέσεις. Αποφεύγει πάντως να παραδεχθεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, σημειώνοντας ότι είναι "σε κατάσταση υψηλού κινδύνου". Προσδιορίζει ως βασικό αίτιο της σημερινής κατάστασης - που έχει δημιουργήσει "κοινωνική ένταση", αλλά όχι κοινωνική έκρηξη - όχι μόνο τη διεθνή κρίση, αλλά και τα "δόγματα" και τις "ακρότητες της φιλελεύθερης αντίληψης" της ΝΔ. Ως απάντηση προτείνει αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα συνδεθούν με νέες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας και ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη ενός "επιτελικού κράτους, που συντονίζει, συνδράμει, αλλά δεν υποκαθιστά την κοινωνία". Ο κ. Φλωρίδης απορρίπτει τις κατηγορίες της κυβέρνησης περί απόπειρας του ΠΑΣΟΚ να "ποινικοποιήσει" την πολιτική ζωή, σημειώνοντας ότι "υπάρχει θέμα δυσπιστίας του κόσμου για το πολιτικό σύστημα".Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης...
Με την εμπειρία σας στο υπουργείο Οικονομικών και τη γενικότερη ενασχόλησή σας με τα οικονομικά, θεωρείτε πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας;Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, η χώρα αντιμετωπίζει μια συνδυασμένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Ειδικά στο χώρο της οικονομίας είμαστε σε διπλό κλοιό: από τη μία μεριά μπαίνουμε σε τροχιά επιβράδυνσης και από την άλλη οξύνεται ο κίνδυνος της υπερχρέωσης που τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη πορεία δημοσιονομικής εκτροπής. Το κόστος του δημοσίου χρέους αυξάνει, γεγονός το οποίο φαίνεται στη δυσκολία του ελληνικού κράτους, με την οποία δανείζεται στις διεθνείς αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ένα τούνελ χωρίς ορατή διέξοδο. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δείχνει και είναι σε κατάσταση υψηλού κινδύνου.
Που οφείλεται κατά κύριο λόγο, η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία; Στη διεθνή οικονομική κρίση, ή στις επιλογές της κυβέρνησης;Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την ευθύνη της για τη δυσχερή θέση της ελληνικής οικονομίας μέσα από μύθους και τεχνητά διλήμματα. Διότι είναι μύθος ο ισχυρισμός ότι για όλα τα προβλήματα μας, φταίει η διεθνής οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση πολύ πριν το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης εξ αιτίας συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά και γενικότερης φιλοσοφίας που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2004. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι η εθνική όψη μιας διεθνούς κρίσης, με κοινό παρανομαστή τα δόγματα και τις ακρότητες μιας φιλελεύθερης αντίληψης.
Η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας. Πιστεύετε πραγματικά ότι η αποχώρηση της κυβέρνησης – που τόσο επίμονα ζητά το ΠΑΣΟΚ – θα μεταβάλει γενικότερα την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό και κατ’ επέκταση την ψυχολογία των μεγάλων επενδυτών, ή θα επιβαρύνει περισσότερο το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» που παρατηρείται σήμερα έναντι της ελληνικής οικονομίας;Το κλίμα εμπιστοσύνης, η σταθερότητα, η προσδοκία, η θετική ψυχολογία, είναι βασικά στοιχεία για να λειτουργήσει οποιοδήποτε μίγμα οικονομικής πολιτικής. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι η πολιτική κρίση και η ακυβερνησία της τελευταίας περιόδου, δημιουργεί επιπλέον οικονομικό κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος δανεισμού της χώρας, επιβαρύνεται και από την αστάθεια των πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων.
Εμείς εκτιμούμε ότι η πολιτική αλλαγή στη χώρα, θα δημιουργήσει διαφορετική ατμόσφαιρα για την οικονομία και για την κοινωνία. Η ανανεωμένη λαϊκή εντολή, μπορεί να δώσει ώθηση και δυναμική διέξοδης απάντησης, στην πράγματι δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μας.
Το κόμμα σας προκρίνει ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης με ενίσχυση των Δημόσιων Δαπανών. Έχετε εντοπίσει τους τομείς που θα πρέπει να διοχετευθούν οι Δαπάνες αυτές, προκειμένου να οδηγήσουν στη μέγιστη παραγωγή πλούτου;Το ΠΑΣΟΚ ευθύς εξαρχής, μίλησε για την ανάγκη έγκαιρης και σχεδιασμένης θωράκισης της πραγματικής οικονομίας. Καταθέσαμε σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση είναι αμήχανη και αδρανής τη στιγμή που επιχειρήσεις, αγορά και καταναλωτές συναντούν δυσκολίες και τα πρώτα αδιέξοδα. Έτσι μπαίνουμε στην κρίση απροετοίμαστοι. Για το ΠΑΣΟΚ, τομέας πρώτης προτεραιότητας είναι η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για μικρά και μεγάλα έργα. Τα έργα αυτά μπορούν να συνδεθούν με νέες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας. Δημιουργείται έτσι μια πρώτη αναπτυξιακή βάση, με διατήρηση και ανάπτυξη της απασχόλησης. Ο δεύτερος πυλώνας άμεσης προτεραιότητας του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Από τη στιγμή που μας δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης από την ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,5 δις. Πρέπει να οργανωθούμε και να τα αξιοποιήσουμε, όπως και τα κοινοτικά κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ. Επίσης, πρέπει η παρεχόμενη ρευστότητα των τραπεζών να ελεγχθεί αποτελεσματικά, ώστε να φτάσει στην επιχείρηση. Η πραγματική οικονομία χρειάζεται ουσιαστική υποστήριξη και πρακτικές λύσεις.
Αναγνωρίζετε ότι «το κράτος είναι μεγάλος ασθενής» της ελληνικής οικονομίας και από ποιους τομείς θα πρέπει να ξεκινήσει η ανασυγκρότησή του;Το ελληνικό κράτος σήμερα πρέπει να αλλάξει ρόλο, νοοτροπία, πρακτική. Πριν μιλήσει κάποιος για τις θεσμικές αλλαγές του κράτους, πρέπει να ορίσει τη φυσιογνωμία του σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα επιτελικό κράτος, που συντονίζει, συνδράμει, αλλά δεν υποκαθιστά την κοινωνία. Ταυτόχρονα το επιτελικό κράτος πρέπει να είναι δίκαιο στις αποφάσεις του, αποτελεσματικό στις επιλογές του, ποιοτικό στις λειτουργίες και τις υπηρεσίες του. Μέσα από ένα τέτοιο, αξιακό πλαίσιο, μπορεί το κράτος να εξυπηρετήσει σήμερα τις ανάγκες και της οικονομίας και της κοινωνίας.
Είστε υπεύθυνος του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι μπορεί το κράτος να ανταγωνιστεί τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει – και επιδιώκει να προσφέρει – ο ιδιωτικός τομέας;Για το ΠΑΣΟΚ η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από οικονομική και κοινωνική θέση. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, εξαιτίας μιας συνειδητής πολιτικής της ΝΔ, η δημόσια υγεία συρρικνώθηκε υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και εις βάρος του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ θα ανασυγκροτήσει τη δημόσια υγεία, μέσα από ένα νέο ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα διαμορφώσει μια νέα σχέση συνύπαρξης και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια καθαρών αρχών και κανόνων. Το βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα και η αξιολόγηση παντού. Ένας σωστά χρηματοδοτούμενος και στελεχωμένος δημόσιος τομέας υγείας, μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τα φαινόμενα βίας που έζησε τις τελευταίες μέρες η χώρα συγκροτούν ενδείξεις πρόκλησης ευρύτερης κοινωνικής έκρηξης ή είναι απλά το καθ’ υπερβολή αποτέλεσμα μιας πρόσκαιρης κοινωνικής αναταραχής;Η κοινωνική ένταση που ζούμε έρχεται από μακριά και δείχνει βάθος και έκταση. Πρωτοποριακά, όπως συμβαίνει σε κάθε κρίσιμη εποχή, η νέα γενιά έρχεται στο προσκήνιο για να διαμαρτυρηθεί απέναντι σε μια μπλοκαρισμένη κοινωνία. Διεκδικεί τα όνειρά της για μια καλύτερη ζωή και απαιτεί ζωτικό χώρο σε μια ασφυκτική πραγματικότητα. Αντιδρά συλλήβδην στην ηθική απαξία, την πολιτική στασιμότητα, αλλά και στο βάλτο του ευδαιμονισμού. Αποστέλλει ηχηρά μηνύματα και προς την πολιτική, οικονομική, διανοητική, μιντιακή, συνδικαλιστική τάξη, αλλά και προς την κοινωνική αφασία και υποκρισία που συντηρεί το σημερινό βάλτωμα. Το κρίσιμο δίλημμα είναι, αν τα μηνύματα θα ληφθούν υπόψη και θα απαντηθούν επί της ουσίας ή θα αγνοηθούν, επιδεινώνοντας επικίνδυνα την κατάσταση, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα εισέρχεται σε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για απόπειρα «ποινικοποίησης» της πολιτικής ζωής. Πως, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε το κόμμα σας να αντιμετωπίσει την κατηγορία;Δεν υπάρχει θέμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής στο σημερινό δημόσιο βίο. Αντίθετα υπάρχει θέμα δυσπιστίας του κόσμου για το πολιτικό σύστημα. Τα σημερινά σκάνδαλα, πέρα από την αναγκαιότητα αποκάλυψης της αλήθειας, καταλογισμό ευθυνών και αποκατάσταση του δημοσίου συμφέροντος είναι και «πεδίο δόξης λαμπρόν» για να αποκαταστήσει η πολιτική τη χαμένη της τιμή και αξιοπιστία στα μάτια, στη σκέψη και την ψυχή των πολιτών. Το κεντρικό καθήκον του πολιτικού κόσμου σήμερα είναι η αξιοπιστία και η αυτονομία του πολιτικού λόγου και πράξης, μέσα από την απόλυτη και σε βάθος διερεύνηση κάθε αντινομίας της δημόσιας ζωής.
Η ένταση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον, αναγκάζει πολλούς και από διάφορες πλευρές, να μιλήσουν για την αναγκαιότητα συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας. Ποια είναι η δική σας γνώμη γι’ αυτό;Πιστεύω ότι κυβερνητικές συμπράξεις με ανταγωνιστικές πολιτικές ή πανσπερμία αντιλήψεων, θα επιτείνουν την κρίση και θα οδηγήσουν σε παράλυση. Εκτιμώ ότι οι σημαντικές κρίσεις απαιτούν καθαρό προσανατολισμό και αποτελεσματική διαχείριση. Στη σημερινή περίπτωση χρειάζεται καθαρή λύση άλλης κατεύθυνσης με εμπειρία και αποφασιστικότητα. Είναι όμως απολύτως αναγκαίο, να υπάρχει ουσιαστικός δημόσιος διάλογος και πολιτικές συναίνεσης σε κρίσιμα θέματα. Είναι επίσης θέμα εθνικής προτεραιότητας, ο κοινωνικός διάλογος και οι κοινωνικές συναινέσεις και συμφωνίες, για να βγει αλώβητη η χώρα από τη διεθνή αναταραχή.
(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ 21.12.2008)Για προβολή pdf,
κλικ στον τίτλο...