
Το στοιχείο της ανατροπής ενός κατά τα φαινόμενα χαμένου παιχνιδιού δεν συναντάται στο γονίδιο του Έλληνα. Είναι η ευκολία με την οποία απογοητεύεται - όπως αντίστοιχα ενθουσιάζεται - που περιορίζει μια τέτοια δυνατότητα και που εμποδίζει την έκπληξη.
Όμως η ζωή, όπως και η πολιτική, είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Σε αυτές ελπίζουν πολλοί στη ΝΔ. Ανάμεσά τους και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που ισχυρίστηκε πως "το παιχνίδι η ΝΔ μπορεί να το γυρίσει". Ήταν ο μόνος που το είπε - ακόμα κι αν δεν το πιστεύει. Οι υπόλοιποι της ΝΔ μάλλον έχουν πιστέψει πως "το παιχνίδι δε γυρίζει" και δεν τολμούν να πουν καν το αντίθετο.
Η ηττοπάθεια διαχέεται παντού και αντανακλάται όλο και περισσότερο στα πρόσωπα των "γαλάζιων" στελεχών. Φαίνεται πως το κυβερνών κόμμα προτιμά να διαχειρίζεται την επερχόμενη ήττα, παρά να μεριμνά για την προοπτική της ανατροπής της. Ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους "συντρόφους" του να σηκωθούν και να ξαναρχίσουν να κάνουν... ποδήλατο. Ουσιαστικά, τους κάλεσε να κάνουν πολιτική και όχι παραπολιτική. Να αφήσουν τα περί ανασχηματισμού, διότι "τα πρόσωπα υπηρετούν πολιτικές και όχι το αντίθετο"... και να ασκήσουν τη διακυβέρνηση. Άλλωστε μόνον έτσι η ΝΔ θα έχει ελπίδες να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία. Ουδείς, βεβαίως αμφιβάλλει ότι το "παιχνίδι" είναι δύσκολο. Και γίνεται δυσκολότερο σήμερα που οι συνθήκες δεν ευνοούν, που το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτερωμένο το ηθικό και η κυβέρνηση βρίσκεται σε ηθική κατάπτωση.
Όμως η πολιτική είναι σπορ για σκληρούς παίκτες. Σε "καθαρό" τοπίο όπου όλα είναι καλά, οι όποιες αδυναμίες και ανεπάρκειες δύσκολα εντοπίζονται. Όπως δεν κρίνονται κι οι ικανότητες. Ο Γιώργος Παπανδρέου για παράδειγμα, κατάφερε να κάνει την ανατροπή όταν οι δημοσκοπήσεις τον εμφάνιζαν τελειωμένο και η κοινωνία του γύριζε την πλάτη. Μόλις ένας χρόνος πέρασε και ουδείς θυμάται πως ήταν η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και πόση αμφισβήτηση συγκεντρώνονταν στο πρόσωπό του. Σήμερα φίλοι και εχθροί προεξοφλούν ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και ο Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι αρχηγός της ΝΔ...
Σε ένα περιβάλλον όμως που το χαρακτηρίζει η αστάθεια και που η "αδιευκρίνιστη ψήφος" επιμένει να καταγράφει υψηλά ποσοστά, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Κατά συνέπεια ο κ. Σπηλιωτόπουλος μπορεί να διατυπώνει ελεύθερα την αισιόδοξη άποψή του, χωρίς να προκαλεί μειδίαμα ούτε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους και στελέχη του κόμματός του, ούτε, πολύ περισσότερο, σε όλους εκείνους στο ΠΑΣΟΚ που άκαιρα μάλλον, άρχισαν ήδη να ράβουν τα κοστούμια της εξουσίας...
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο οπισθόφυλλο της ΕΞΠΡΕΣ 2.12.2008)
Για προβολή σε pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου