
Την περασμένη Δευτέρα στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής τρεις φίλοι απ’ τα παλιά συναντήθηκαν για να τιμήσουν τον τέταρτο της παλιάς παρέας. Ο καθηγητής κ. Νίκος Κοτζιάς παρουσίαζε το νέο του βιβλίο και οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκος Αλαβάνος και Αντώνης Σαμαράς ήταν παρόντες για να πουν ένα «καλό λόγο» για το έργο του συμμαθητή τους.
Η εκδήλωση δεν ήταν απλά μια σύναξη παλιόφιλων. Ήταν μια συνεύρεση ανθρώπων με διαφορετικό ιδεολογικό πολιτικό στίγμα και με διαχρονικά καταγεγραμμένες διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, οι οποίοι, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να εξεύρουν κοινούς τόπους δράσης και συνεννόησης. Υπό αυτή την έννοια, η εκδήλωση εμπεριείχε ένα καθαρό πολιτικό συμβολισμό που ήταν ευδιάκριτος σε κάθε νηφάλιο παρατηρητή.
Με μια προβολή στο μέλλον θα μπορούσε να διακρίνει κανείς τους ίδιους πολιτικούς (με άλλη ιδιότητα όμως ο καθένας…) να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να αναζητούν κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση παγιωμένων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως μια τέτοια προοπτική να φαντάζει ουτοπική για ένα πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε πάνω στη σύγκρουση και την πόλωση και που οι εκπρόσωποι του εμφανώς στερούνται κουλτούρα διαλόγου.
Το βιβλίο του «πολιτικού διανοούμενου» της παρέας, όπως χαρακτήρισε το Νίκο Κοτζιά ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί να απορρίψει όλους τους σύγχρονους δογματισμούς, χρησιμοποιώντας ένα και μοναδικό δόγμα: «Δεν υπάρχουν δόγματα». Ο εκπρόσωπος της Δεξιάς στην πολιτικά ετερόκλητη παρέα, το εντόπισε αμέσως κι ο λόγος του ακούστηκε οικείος και προσιτός. Υπό μια έννοια ενθαρρυντικός για την μετεξέλιξη της ελληνικής Κεντροδεξιάς τα επόμενα χρόνια.
Όταν ο Αριστερός της παρέας πήρε το λόγο κράτησε το καλύτερο για το τέλος. Ο Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε πέντε σημεία που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει των Ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να χαιρετίσει την πρόταση. Μια δυο μέρες μετά, η Ιπποκράτους εξηγούσε: «Τα συζητάμε όλα». Ούτε ναι, αλλά ούτε όχι.
Να δεχθεί την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας; Το ναι θα ακουγόταν υπερβολικό και ανεύθυνο για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. «Έχουμε μιλήσει για μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας» εξηγούσε η Ιπποκράτους. Να δεχθεί την απομάκρυνση του Μπαρόζο; Το ΠΑΣΟΚ συνδιαλέγεται μαζί του και θα αναγκαστεί να διαβουλευτεί μελλοντικά. Θα ήταν άσκοπο να ανοίξει μέτωπο. Ωστόσο, ούτε εδώ ήταν κατηγορηματικά αρνητική η Ιπποκράτους.
Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να αλλάζει στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ, η Ιπποκράτους δεν έχει κανένα λόγο να χαλάσει την «ωραία ατμόσφαιρα». Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει πως για να κυβερνήσει – όταν κι εφόσον… - θα χρειαστεί το «καλό κλίμα» και απ’ τα αριστερά και απ’ τα δεξιά.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 09.04.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου