
Ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια που οι βουλευτές αγόρευαν, καθόταν στα μπροστινά έδρανα παρακολουθώντας με προσοχή, ενώ ανά τακτά διαστήματα παρενέβαινε σχολιάζοντας. Παλαιός κοινοβουλευτικός με τριακονταπενταετή θητεία έδειξε πως γνωρίζει τις κακοτοπιές και πως θα να τις αποφεύγει. Αν είχε εξαφανιστεί θα έδινε την εντύπωση της μυστικής συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση σε μια στιγμή που ο κόσμος βοούσε ότι δέχεται έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί – μέχρι και φήμες για συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή κυκλοφορούσαν… – και να διευκολύνει την κυβέρνηση. «Διευκολύνεται ένα κόμμα όταν ένα στέλεχός του παραδεχτεί ότι είναι κατεργάρης», αναρωτήθηκε αργότερα στην αγόρευσή του, απευθύνοντας το ερώτημα στους συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ.
Παράλληλα, εμμένοντας στην απόφασή του να μην παραιτηθεί, να μην ανεξαρτητοποιηθεί – γεγονός που θα σήμαινε εκλογές και άρα παραγραφή…- αλλά να δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων («αν ψήφιζα θα ψήφιζα ‘ναι’ για τη σύσταση της Επιτροπής»), ο έμπειρος κοινοβουλευτικός προσδιόρισε με τη στάση του τη «γραμμή» που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα του, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Παυλίδης σάλπισε «αντεπίθεση». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε όχι στο φόβο και την ηττοπάθεια που διακατέχει την παράταξη του, και κάλεσε το κόμμα του να βγει μπροστά με τη λογική να κατατροπώσει τους «σκευωρούς» που μεθοδεύουν την πτώση της κυβέρνησης.
Ο τρόπος που το κυβερνών κόμμα θα χειριστεί την υπόθεση έχει πολύ μεγάλη σημασία για το μέσο ψηφοφόρο της ΝΔ, που αντιλαμβάνεται συστηματική «εκτόξευση λάσπης» την παρατεταμένη σκανδαλολογία. Η υπόθεση Παυλίδη προσφέρεται για να επιβεβαιωθεί η παραπάνω θεώρηση. Δεν είναι ούτε υπόθεση Βατοπεδίου, ούτε ομόλογα, ούτε υποκλοπές για να τη φοβηθεί. Μάλλον δύσκολα θα προκύψουν «ικανά στοιχεία» για να στείλουν τον πρώην υπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο. Για αυτό, ίσως, κι η κυβέρνηση δεν δίστασε να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου βέβαιοι αν η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τη κυβέρνηση. Για αυτό και χθες όλοι οι ομιλητές απέφυγαν τους υψηλούς τόνους προεξέχοντος του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προφανώς διείδε την «παγίδα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να επικρίνει τον αντισυνταγματικό τρόπο που ο Ανακριτής έστειλε την υπόθεση στη Βουλή, να καταγράψει το θεσμικό έλλειμμα (νόμος περί ευθύνης υπουργών) στην αντιμετώπιση παρόμοιων υποθέσεων και το κυριότερο να επισημάνει τον κίνδυνο «να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο υπερπολιτικοποίησης της Δικαιοσύνης που οδηγεί στην υπερποινικοποίηση της πολιτικής».
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 08.04.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου