Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Προσωπικό πρόβλημα

Ουδεμία διαφοροποίηση της κυβέρνησης στο «θέμα Μανώλη». Από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός το αντιμετώπισε, όπως το αντιμετώπιζε όλες αυτές τις μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με το επικοινωνιακό ύφος που τον χαρακτηρίζει, ο κ. Κώστας Καραμανλής είπε όσο πιο απλά μπορούσε ότι ο καθένας μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ή βεβαίως αν θέλει να παραιτηθεί.

Ουδείς αμφισβητεί το αυτονόητο. Είναι γνωστό και συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι αναλόγως ένας βουλευτής ή ομάδα βουλευτών μπορεί να αποστατήσει και να ρίξει μια κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά ο κ. Καραμανλής έδειξε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα. Ίσως μια τέτοια εξέλιξη να ήταν βολική. Όπως «ξεκαθάρισε» δεν προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά όπως και να ‘χει ποτέ δεν ξέρεις…

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Καραμανλής θα επικαλούνταν τα «σκοτεινά συμφέροντα» που «απεργάστηκαν» την ανατροπή του. Θα έκανε και μια εσωτερική εκκαθάριση των ψηφοδελτίων (από πρόσωπα που «τραυμάτισαν την ψυχή της παράταξης») για να αποκαταστήσει το ηθικό πλεονέκτημα και θα ζητούσε την ψήφο του λαού κι ό,τι βγει…

Ίσως να μην περιμένει ότι μπορεί να κερδίσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά τουλάχιστον ελπίζει ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει την αυτοδυναμία, θα μπορέσει – μετά από ένα διάστημα πολιτικής αναταραχής στη χώρα – να επαναδιεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές του Μαρτίου με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σενάριο μπορεί να προκύψει ελαφρώς παραλλαγμένο, καθώς οι «αποστάτες» έχουν εκλείψει προ πολλού (αν ποτέ υπήρξαν…) και πάντως βουλευτές τύπου Μανώλη, σίγουρα δεν φέρουν την ιδιότητα. Από την άλλη, ο βουλευτής Αργολίδας κάθε άλλο παρά αφελής είναι. Η… μεταχρονολογημένη παραίτηση του δημιουργεί τη βάσιμη υποψία ότι γνωρίζει ή εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί να εκπνεύσει η ημερομηνία για να την υποβάλλει. Διότι απλά στο μεταξύ θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές κι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής (είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΛΑ.Ο.Σ.)

Σε αυτή την περίπτωση η «ανησυχία» που εκφράζει στην επιστολή του, είναι προσχηματική και αποσκοπεί στο να ενισχύσει εκ του ασφαλούς τα ερείσματά του στον τόπο εκλογής του, ώστε να διαπραγματευτεί παράλληλα με την ηγεσία του κόμματος ότι δεν θα υπάρξει συνυποψήφιος ικανός να παρεμποδίσει την επανεκλογή του.

Βέβαια το προσωπικό πρόβλημα του κ. Μανώλη ουδόλως μπορεί να απασχολεί τη χώρα. Ούτε βεβαίως να είναι πρόβλημα του πρωθυπουργού ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για όλους και για όλα. Κι αυτό ήταν το μόνο για το οποίο προσπάθησε να πείσει ο κ. Καραμανλής απ’ τις Βρυξέλλες.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 24.06.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: