
Το φαινόμενο της τρομοκρατίας κτυπά πλέον επικίνδυνα και την Ελλάδα. Όσο κι αν η αύξηση των κρουσμάτων βίας και των επιθέσεων με γκαζάκια και αυτοσχέδιους εκρητικούς μηχανισμούς που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, δεν προκαλούσε μεγάλη ανησυχία, το τελευταίο επεισόδιο με τα κιλά εκρηκτικών που παρ’ ολίγον να τινάξουν στο αέρα το κτίριο της Citibank, αλλάζει άρδην τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Στη δυσάρεστη περίπτωση που εκδηλωθεί θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, την ίδια στιγμή που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο τις ελάχιστες ελπίδες για άμεση ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς. Δεν φτάνουν μόνο η αύξηση της εγκληματικότητας, οι απαγωγές, η αδυναμία διαχείρισης των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις διατήρησης της τάξης, είναι τώρα και η ανεξέλεγκτη δράση των τρομοκρατών που πλήττει ευθέως την εικόνα και το κύρος της ελληνικής αστυνομίας. Η σωστή λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας καταδεικνύει το επίπεδο οργάνωσης ενός κράτους. Με τα Σώματα Ασφαλείας να υπολειτουργούν το κράτος εμφανίζεται αδύναμο και ασυντόνιστο. Η ευθύνη ανήκει ευθέως στους κυβερνώνοντες.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση, μικρή σημασία έχει αν θα πληρώσει η κυβέρνηση. Σημασία έχει ποιο θα είναι το κόστος για τη χώρα. Διότι είναι βέβαιο ότι με την Ελλάδα να θεωρείται τόπος τρομοκρατών, η πληγωμένη, τώρα, ελληνική οικονομία, θα μπει μετά στην εντατική.
Ο κλάδος που θα βιώσει πρώτος της αρνητικές επιπτώσεις είναι ο τουριστικός. Το ήδη περιορισμένο, λόγω διεθνούς οικονομικής κρίσης, τουριστικό ρεύμα που αναμένεται το καλοκαίρι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερα. Κι αν οι μέχρι τώρα προβλέψεις για 35 με 35% μείωση του τουρισμού, προκαλούσαν πονοκεφάλους, στην άλλη περίπτωση που το ποσοστό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, θα προκαλέσει ασφυξία στην εγχώρια οικονομία.
Αλλά δεν είναι μόνο οι τουρίστες που δεν θα έρθουν. Είναι κι όσοι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα. Διότι, αν η ελληνική γραφειοκρατία και διαφθορά του δημόσιου τομέα ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας, με διάχυτη την αίσθηση ανασφάλειας, ουδείς σοβαρός ξένος επενδυτής θα θελήσει να τοποθετήσει τα χρήματά του.
Ήδη, άλλωστε κι εκείνοι που με τον α ή β τρόπο είχαν επενδύσει κεφάλαια στην ελληνική χρηματαγορά, το τελευταίο διάστημα τα απέσυραν. Με το φόβο της τρομοκρατίας κι εκείνοι που έχουν μείνει (ξένοι και εγχώριοι) επενδυτές θα φύγουν.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας, τα κόμματα να σκύψουν με υπευθυνότητα και να αντιμετωπίσουν το θέμα. Με ρητορικές κορώνες περί «απερίφραστης καταδίκης» ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν λύνεται.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 20.02.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου