
Προτού καν το ΠΑΣΟΚ προωθήσει, με επίκεντρο την Οικονομία, το επιχείρημα «τα πρόσωπα άλλαξαν, όχι όμως κι η πολιτική», ο Πρωθυπουργός με μια αιφνιδιαστική κίνηση επιχείρησε να το απονευρώσει. Η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής που συστήθηκε, κατόπιν εισηγήσεως του κ. Γιώργου Σουφλιά, δίνει την εντύπωση στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και στην κοινωνία, ότι η πολιτική που θα κληθεί να εφαρμόσει ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεν είναι η συνέχεια της πολιτικής του προκατόχου του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, αλλά θα περιέχει αρκετές από τις σκέψεις και προτάσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να αναμένεται αύξηση του προγράμματος των Δημοσίων Δαπανών και ένα νέο σχέδιο δημιουργίας υποδομών. Ό,τι περίπου ζητά και το ΠΑΣΟΚ και για όσο βεβαίως δεν δίνει περιεχόμενο στην έννοια «πράσινη ανάπτυξη», ώστε να γίνει, εν συνεχεία, κατανοητή κι απ’ τους πολίτες. Γίνεται πλέον σαφές ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν έφυγε απ’ το υπουργείο Οικονομίας χωρίς λόγο κι αιτία.
Ο κ. Καραμανλής ήθελε να φανεί συνεπής με την εμπιστοσύνη που έδειχνε στον μέχρι πρότινος ένοικο της πλατείας Συντάγματος, αλλά το κυριότερο με την ορθότητα της πολιτικής που εκείνος ακολουθούσε και είχε την πρωθυπουργική έγκριση και υπογραφή. Για αυτό και δεν θέλησε να αλλάξει δομικά το οικονομικό επιτελείο. Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ήταν πως δεν ήταν η οικονομική πολιτική η αιτία για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, αλλά η εφαρμογή της.
Παράλληλα, ήθελε να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο (που με αιχμή τον πρόεδρο του ΣΕΒ) είχε εκφράσει ανησυχίες, πως δεν θα πλειοδοτήσει σε μια πολιτική παροχών με απώτερο σκοπό την συγκομιδή εκλογικών ωφελημάτων, αλλά θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων με ορισμένες όμως αναπροσαρμογές.
Αναπροσαρμογές που θα κάνει ως φαίνεται η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής με τον κ. Γιώργος Σουφλιά σε κεντρικό ρόλο – άτυπου υπουργού Οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό η οικονομική πολιτική αποκτά την πολιτική βαρύτητα που απαιτεί η κρίσιμη συγκυρία και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων και διαφοροποιήσεων, από βουλευτές και μεσαία στελέχη που στο πρόσωπο του κ. Παπαθανασίου θα έβρισκαν μια εύκολη πολιτική λεία για να ασκήσουν κριτική και παράπονα.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο της κίνησης Καραμανλή, είναι πως με την αμεσότερη εμπλοκή Σουφλιά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ο κατασκευαστικός κλάδος, που επί χρόνια σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής ανάπτυξης, θα αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο, που, επί ημερών Αλογοσκούφη, μονοπωλούσε ο τραπεζικός κλάδος.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ 10.01.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου