
Σχεδόν μονότονα τα κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι «ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού». Από τα λόγια όμως στην πράξη η απόσταση φαντάζει μεγάλη. Ο κ. Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται περιορισμένος να ασκήσει το… δικαίωμά του, ή ακόμα να επιλέξει να μην το ασκήσει. Πρόκειται μάλλον για ένα δικαίωμα που ο πρωθυπουργός έχει μόνο στα χαρτιά. Για ένα αναφαίρετο δικαίωμα που του αφαιρέθηκε.
Έντεχνα, τα ΜΜΕ καλλιέργησαν ένα κλίμα που μοιραία περιόρισε τον ορίζοντα της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας. Συζητώντας και αναλύοντας επί μακρόν τον ανασχηματισμό, ωσάν να είναι το μοναδικό κυβερνητικό καθήκον ενός πρωθυπουργού, ωσάν να είναι το μοναδικό του μέλημα, δημιούργησαν μια κατάσταση «μηδενικού αθροίσματος».
Αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει τελικά σε ανασχηματισμό – που είναι ήδη προεξοφλημένος – θα είναι κάτι το «αναμενόμενο» αν όχι «επιβεβλημένο». Σίγουρα όμως δεν θα είναι έκπληξη. Αν ο πρωθυπουργός επιλέξει τελικώς να αναβάλει τον ανασχηματισμό θα εμφανίζεται ως δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών και συνεπώς αδύναμος να χρησιμοποιήσει το «ισχυρό χαρτί» του, όποτε εκείνος κρίνει σκόπιμο.
Δεν όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Πολύ χειρότερα, ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός καλλιέργησε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκίες ανάκαμψης, ενώ έθεσε σε κατάσταση αναμονής βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια. Δόθηκε η εντύπωση πως με την κίνηση του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός θα πετύχαινε με ένα σπάρο δυο τρυγόνια και θα ως δια μαγείας θα άλλαζε την κατάσταση.
Πολλοί, ίσως και με τη δική του ανοχή, πόνταραν πολλά σε αυτή την κίνηση. Έγινε λόγο για «σαρωτικό ανασχηματισμό», έγινε λόγο για «τελευταίο χαρτί» για «ύστατη κίνηση». Διαπιστώνεται ότι ούτε «σαρωτικός ανασχηματισμός» μπορεί να γίνει, ούτε το «τελευταίο χαρτί» Καραμανλή μπορεί να είναι. Όχι μόνο γιατί έμπειρα και προβεβλημένα στελέχη δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα πόστα τους, όπου η παραμονή τους, στην παρούσα συγκυρία είναι επιβεβλημένη. Αλλά και γιατί ένας
ανασχηματισμός από μόνος τους δεν αρκεί. Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια ακολουθία μεθοδευμένων και στοχευμένων κινήσεων για να αλλάξει η εικόνα της κυβέρνησης, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη ΝΔ και τον κ. Καραμανλή. Ο ανασχηματισμός μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, αλλά πάντως δεν είναι η κατάληξη.
Έτσι, όπως ήρθαν τα πράγματα είναι πολύ πιθανό ο ανασχηματισμός να έχει μετατραπεί σε κίνηση με αυξημένο πολιτικό ρίσκο, καθώς είναι πολύ πιθανό τελικά να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα ενδεχομένως θα έλυνε. Διότι τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν είναι βέβαιο που δεν θα τις ικανοποιήσει στο ακέραιο.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ 03.01.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου