Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Αποχή απ' τα πραγματικά δεδομένα

Μια μακρά προεκλογική περίοδος με απώτατο χρονικό ορίζοντα τον Μάρτη του 2010, ξεκίνησε χθες μετά το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν όσοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εθνικών βουλευτικών εκλογών, έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα που του επιτρέπει να προσβλέπει σε νέα νίκη με αυτοδυναμία.

Όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και το εκλογικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Η ΝΔ αναζητά την ελπίδα της ανάκαμψης στο κομμάτι των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες. Γιαυτό και σπεύδει να χρωματίσει την αποχή με σαφή προτίμηση στο «γαλάζιο». Δηλαδή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ που δεν ψήφισαν – επειδή «δεν θέλησαν να δώσουν την ψήφο τους σε άλλο κόμμα...» όπως υποστήριξε η πλειονότητα των στελεχών της – για να εκφράσουν δια της απουσίας τους την δυσαρέσκειά τους.

Ωστόσο, ο «γαλάζιος» χρωματισμός της απουσίας είναι οριακά αυθαίρετος. Πρώτον, διότι η ψήφος των Ευρωεκλογών είναι παραδοσιακά «χαλαρή» και συνήθως λειτουργεί ευνοϊκά προς τα μικρά κόμματα που εισπράττουν ψήφους δυσαρέσκειας. Δεύτερον, διότι η ημερομηνία των Ευρωεκλογών συνέπεσε με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου αρκετοί ψηφοφόροι (ανεξαρτήτου πολιτικής προτίμησης) ψήφισαν εκδρομή ή ξεκούραση κι όχι κάλπη. Τρίτον, διότι το ποσοστό της αποχής δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, όσο η Πολιτεία δεν προχωρά στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Και τέταρτο, διότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα πολιτών που τηρεί στάση αναμονής και ουδετερότητας έναντι όλων των κομμάτων.

Υπό αυτή την έννοια, η αποχή αποτελεί μέρος της συζήτησης κι όχι το επίκεντρο. Αν η συζήτηση επικεντρωθεί στην αποχή το πολιτικό συμπέρασμα που θα προκύψει θα είναι ευλόγως αποπροσανατολιστικό. Κατά συνέπεια, για πιο ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα που προέκυψαν απ’ όσους συμμετείχαν ενεργά στην εκλογική διαδικασία κι όχι απ’ όσους απείχαν για τον α ή τον β λόγο.

Πρώτο δεδομένο λοιπόν είναι ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν θα προκαλέσει ριζικές ανακατάξεις στο εσωτερικό των κομμάτων, τα οποία θα προσέλθουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τους ίδιους επικεφαλείς.

Δεύτερο δεδομένο είναι η παράταση εκλογικού χρόνου που προσφέρεται στον κ. Κώστα Καραμανλή. Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα και να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες – που ήδη προεξοφλήθηκαν.

Τρίτο δεδομένο, η ολική επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου και η αδιαμφισβήτητη ηγετική του παρουσία στο κόμμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει κινήσεις αμφισβήτησης και επαναφορά στην εσωστρέφεια.

Τέταρτο δεδομένο, η μετακόμιση του ΛΑΟΣ σε υψηλότερο διαμέρισμα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας που επιτρέπει στο κ. Γιώργο Καρατζαφέρη να ατενίζει από καλύτερο σημείο τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Π.Κ.Μαυρίδης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 08.06.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: