

"Συν Αθηνά και χείρα κίνει", έλεγαν οι αρχαίοι. "Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς", παραφράζουν οι σύγχρονοι. Στην περίπτωση του κ. Κωστή Χατζηγάκη, φαίνεται πως ισχύουν και τα δυο. Ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, ως υπουργός Μεταφορών, τόλμησε να ρισκάρει μια λύση του προβλήματος της Ολυμπιακής, αγνοώντας τις χαμένες ψήφους όλου αυτού του πλήθους εργαζομένων που χρόνια τώρα τα κομματικά επιτελεία των δυο κομμάτων εξουσίας συσσώρευσαν στον εθνικό αερομεταφορέα.
Κι όταν ακόμα διαπίστωσε πως η λύση του θα μπορούσε και να μην έχει ευτυχή κατάληξη, δεν άφησε την "καυτή πατάτα" στον διάδοχό του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Διατήρησε το "προνόμιο" να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους την αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Και λίγο πριν οι φάκελοι των προσφορών ανοίξουν για να κλείσουν, η τύχη χαμογέλασε στον κ. Χατζηδάκη.
Ως, "από μηχανής Θεός" ο επικεφαλής της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατέθεσε χθες μια άκρως δελεαστική πρόταση εξαγοράς της εταιρείας, με την οποία όχι μόνο λύνει δεσμά του κ. Χατζηδάκη και τα χέρια της κυβέρνησης, αλλά φέρνει σε πολιτικά δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί η πρόταση Βγενόπουλου εμφανίζεται ως "υπερεθνική", "υπερκομματική". Με στόφα "εθνικού ευεργέτη" δεν ζητά απλώς την εξαγορά της Ολυμπιακής, αλλά θέτει ως προϋπόθεση πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Το γεγονός μάλιστα ότι η MG, εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, παραχωρεί οικειοθελώς στο ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης της Ολυμπιακής σε χρονικό διάστημα μέχρι και τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, περιορίζει τα περιθώρια αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ.
Αν το ΠΑΣΟΚ κρίνει πως η συμφωνία δεν είναι επ' ωφελεία του Δημοσίου μπορεί να διαπραγματευτεί την επαναγορά μιας εταιρείας που στο μεταξύ θα έχει περάσει τη διαδικασία εξυγίανσης. Με απλά λόγια δεν θα υποστεί κανένα πολιτικό κόστος, την ώρα που θα μπορεί να έχει μερίδιο μόνο στα πολιτικά οφέλη.
Εξάλλου, ο κ. Βγενόπουλος είναι Έλληνας, δεν είναι απ' το Κατάρ και εν πάση περιπτώσει η πρότασή του είναι καθησυχαστική προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και στον επιχειρηματικό κόσμο, αφού "είμαστε έτοιμοι και να συμπράξουμε στην διαδικασία αυτή, με οποιοδήποτε άλλο υγιή επιχειρηματικό ή επενδυτικό όμιλο επιθυμεί, αλλά και να αποσυρθούμε, εάν κάποιος άλλος Έλληνας σοβαρός ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος και δεν επιθυμεί τη δική μας συμμετοχή".
Σε κάθε περίπτωση η πρόταση Βγενόπουλου χρίζει σοβαρής και προσεκτικής μελέτης, όπως έσπευσε να δηλώσει εμφανώς ανακουφισμένος ο κ. Χατζηγάδης, όχι μόνο για να εξακριβωθούν τα πολιτικά οφέλη σε όσους και με όποιον τρόπο τα καρπωθούν, αλλά κυρίως για το όφελος της εταιρίας και του τόπου...
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 06.02.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου