
Είναι κανόνας στην πολιτική, κερδισμένος να αναδεικνύεται πάντα εκείνος που τοποθετείται επιτυχώς στα πολιτικά διλήμματα.
Σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα, η κυβέρνηση έθεσε στο ΠΑΣΟΚ το δίλημμα της αποδοχής ή απόρριψης του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για πρόταση που απαντά στο ζήτημα της ακυβερνησίας και της πολιτικής αστάθειας που απειλεί τη χώρα στην περίπτωση που η κάλπη δεν αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εικάζεται ότι διακομματική συμφωνία για εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου στις επερχόμενες εκλογές – όποτε κι όταν γίνουν – θα έλυνε το πρόβλημα, αφού θα πριμοδοτούσε με ένα σημαντικό μπόνους εδρών το πρώτο κόμμα.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα σε αυτή τη συγκυρία είναι προφανής και δεν αδικεί τον χαρακτηρισμό «επικοινωνιακό τέχνασμα». Χαρακτηρισμός, ωστόσο, που αδικεί και υποβαθμίζει μια πραγματικότητα που θέλει τη χώρα να παραδίδεται στη δίνη διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μια περίοδο όπου θα έπρεπε να κυβερνιέται από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα είχε τη δύναμη και το σχέδιο να τη βγάλει από την κρίση. Υπό αυτή την έννοια το δίλημμα τίθεται στους πολίτες. Προτιμούν μια κυβέρνηση με εμφανείς αδυναμίες στη διαχείριση κρίσεων ή τη δοκιμασία ενδεχόμενων κυβερνήσεων συνεργασίας. Με απλά λόγια προτιμούν κυβέρνηση Καραμανλή, ή κυβέρνηση Παπανδρέου με ολίγο Αλαβάνο και Τσίπρα;
Προτού απαντήσει στο παραπάνω το ΠΑΣΟΚ έχει να απαντήσει στο δικό του δίλημμα. Σηκώνει τώρα το γάντι, αφού με στενούς μικροκομματικούς όρους το ΠΑΣΟΚ ευνοείται – όπως παραδέχθηκε κι ο κ. Παπανδρέου; Ή το απορρίπτει, ρισκάροντας με το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ισχνής πλειοψηφίας ή συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγους...;
Οι απαντήσεις δόθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι, ζητώντας τώρα διεξαγωγή εκλογών. Απέφυγε έτσι να εμπλακεί σε μια συζήτηση που μοιραία θα αναζωπύρωνε τη συζήτηση περί του «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Κι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία πως το ΠΑΣΟΚ κινείται με προοπτική αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές και δεν έχει ανάγκη την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου.
Ουδείς γνωρίζει αν οι απαντήσεις έπεισαν ή αν τα μηνύματα έφτασαν στους παραλήπτες Η ουσία όμως παραμένει. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι επιβεβλημένη. Ο σταυρός προτίμησης είναι ένας αναχρονισμός που απ’ όλη την Ευρώπη, σχεδόν μόνον στην Ελλάδα συναντάται. Αποτελεί την «πηγή του κακού» για την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και μόνον η κατάργησή του θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την «αυτονομία της πολιτικής» που το ΠΑΣΟΚ επαγγέλλεται και η κοινωνία αξιώνει.
Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ, 04.01.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου