Σελίδες

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

"Παράθυρο ευκαιρίας" για αντιστροφή του κλίματος


Με το ίδιο σκεπτικό που, προ δυο μηνών, το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, την υπέβαλε και την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εξεταστική, αλλά και τα νέα που προέκυψαν στην πορεία, παρέχουν στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τα εχέγγυα να ζητήσουν να διερευνηθεί «η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος…»

Είναι σαφές όμως ότι πέραν της νομικής διάστασης της υπόθεσης υπάρχει κι η πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να φέρει τη ΝΔ στη δύσκολη θέση να αποχωρήσει της ψηφοφορίας – υπό το φόβο τυχόν διαρροών – προκειμένου να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση δεν διατηρεί τη δεδηλωμένη κι ότι προσβλέπει στο «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Σε αντίθετη περίπτωση που η ΝΔ προσέρχονται στη ψηφοφορία (ενδεχόμενο που έχει αποκλειστεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο) και οι 151 ψήφιζαν κατά, να έθετε τους βουλευτές της συμπολίτευσης προ των ευθυνών τους, εκθέτοντάς τους στους ψηφοφόρους τους που ζητούν «κάθαρση» και «διαφάνεια». Εξίσου σαφές ωστόσο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να συντηρήσει την υπόθεση στο προσκήνιο, καθώς γνωρίζει ότι προκαλεί μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Το μοναδικό επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι πως δεν θα συμπράξει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Πρόκειται για ένα αμυντικό επιχείρημα που μάλλον δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών, που κάλλιστα μπορεί να εκλάβουν τη στάση της κυβέρνηση ως απόπειρα συγκάλυψης μιας υπόθεσης που ακόμα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι συνέβησαν «σκανδαλώδη».

Η ουσία ωστόσο είναι ότι ακόμα και σήμερα, ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να έχει διακρίνει το «παράθυρο ευκαιρίας» που του ανοίγει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Διότι, αποδεχόμενος έστω και την ύστατη ώρα την πρόταση, θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι εννοεί στην πράξη, όσα ισχυρίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη αναγνωρίζοντας το δικό του λάθος και το δικό του μερίδιο ευθύνης σε υπόθεση που «πλήγωσε» τους πολίτες.

Ακόμα και σήμερα ο κ. Καραμανλής δε διακρίνει την ευκαιρία να αποκαταστήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα που είχε έναντι του ΠΑΣΟΚ και τον οδήγησε σε νίκη στις δυο προηγούμενες εκλογές αναμετρήσεις. Έχοντας ήδη πάρει την επώδυνη απόφαση να απομακρύνει όσα κυβερνητικά στελέχη και στενούς του συνεργάτες ενεπλάκησαν με τον α ή το β τρόπο στην υπόθεση, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπέστη πολιτικό κόστος. Θα μπορούσε, ίσως, μια ανατρεπτική κίνηση να άλλαζε το δεδομένο…

Π.Κ.Μαυρίδης
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ 18.01.2009)
Για προβολή pdf, κλικ στον τίτλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: